ua en ru

МВС України має намір домогтися екстрадиції екс-глави "БТА Банку" Аблязова

МВС України має намір домогтися екстрадиції екс-глави "БТА Банку" Мухтара Аблязова. Про це виданню "Комерсант-Україна" повідомили в прес-службі міністерства.

"Ініціатором цього стало слідче управління УВС Києва. Мухтара Аблязова підозрюють у скоєнні злочину за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу (КК). 31 липня його затримали правоохоронні органи Франції по червоній картці. Вони поінформували наш Інтерпол, який повідомив про це в Генеральну прокуратуру, - повідомили в прес-службі МВС.- Зараз Генпрокуратура займається збором матеріалів для здійснення його екстрадиції в Україну. Це може зайняти 1-2 доби. Після того як нам дадуть дозвіл, ми повідомимо в Інтерпол, його співробітники вилетять і заберуть людини".

Вказана стаття КК передбачає шахрайство, здійснене в особливо великих розмірах або організованою групою. Передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до 12 років з конфіскацією майна.
У Генпрокуратурі повідомили, що поки не приступили до процедури екстрадиції.

"Саме МВС ініціював розшук Мухтара Аблязова. Вони збирають усі документи, передають в ГПУ, і тільки потім ми починаємо процес. Швидше за все, якесь рішення буде прийнято в кінці тижня або у вівторок-середу наступного тижня. Зазвичай при затриманні розшукувана особа поміщають під тимчасовий арешт строком до 40 діб, які даються для того, щоб країна підтвердила свій намір екстрадувати людини",- сказало джерело в Генпрокуратурі.

Читайте також: Екс-глава "БТА Банку" Мухтар Аблязов може бути екстрадований в Україну

Казахський БТА Банк, п'ять років тому належав Мухтару Аблязову, був націоналізований як проблемну установу в лютому 2009 р. З тих пір казахському установі вдалося взяти під контроль українські активи екс-власника.
"Мухтар Аблязов контролював в Україні БТА Банк і бізнес-центри "Айсберг" та "Прайм". Але за останні кілька років казахський БТА Банк в судовому порядку відібрав у нього ці активи",- розповів старший партнер юридичної фірми "Ільяшев і партнери" (займається юридичним супроводом справи на стороні казахського банку) Роман Марченко. Основним власником українського БТА Банку є казахський БТА Банк з часткою 49,988%. Інші акціонери банку не розкриваються. За інформацією Романа Марченка, Аблязова звинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу - 190,191 і 358 - "шахрайство", "розкрадання" і "використання підроблених документів".

Вибір країни для екстрадиції пана Аблязова залежить від багатьох факторів. "Все буде залежати від характеру обвинувачення, яке пред'явлено, позиції його адвоката, а також від того, чи буде Аблязов подавати запит на отримання якого-небудь спеціального статусу", - говорить джерело видання в Генпрокуратурі. Проте навіть після екстрадиції Аблязова в кожну з трьох країн повернути 5 млрд дол., у розкраданні яких він звинувачується, буде дуже складно.

"Навряд чи позивачам вдасться повернути гроші. Тому що Мухтар Аблязов давно перебуває в розшуку і, швидше за все, його активи давно переведені на третіх осіб, - впевнений старший партнер адвокатської компанії "Кравець та партнери" Ростислав Кравець. - Крім того, він не раз заявляв про те, що все це - результат політичного переслідування, тому може попросити надання притулку і затягувати справу".