ua en ru

Мінсоцполітики направило на розгляд Кабміну законопроект про скорочення пільг депутатів

Міністерство соціальної політики України направило законопроект про скорочення пільг народних депутатів на розгляд до Кабінету міністрів. Про це заявила міністр соціальної політики України Наталія Королевська в ході виступу на народній колегії в Києві, повідомила прес-служба Мінсоцполітики.

Міністерство соціальної політики України направило законопроект про скорочення пільг народних депутатів на розгляд до Кабінету міністрів. Про це заявила міністр соціальної політики України Наталія Королевська (на фото) в ході виступу на народній колегії в Києві, повідомила прес-служба Мінсоцполітики.

"Мінсоцполітики спільно з громадськими організаціями підготувало законопроект, який скасує пільги і дозволить заощадити країні понад 100 млн грн на рік", - зазначила Королевська.

Зараз цей документ вже пройшов узгодження в міністерствах і відправився на розгляд уряду.

"Завдяки вашій активній роботі з депутатським корпусом всіх без винятку фракцій я впевнена, що вже на наступній сесії парламенту ми зможемо поставити в цьому питанні крапку і направити нарешті "депутатські пільгові мільйони» дітям-сиротам, інвалідам, чорнобильцям", - підкреслила міністр.

Нагадаємо, законопроект Мінсоцполітики припускає радикальне скорочення витрат, не пов'язаних безпосередньо із законодавчою діяльністю депутатів, а також обнулення більшості соціальних гарантій діючих і колишніх парламентаріїв.

Законопроект Мінсоцполітики припускає радикальне скорочення витрат, не пов'язаних безпосередньо із законодавчою діяльністю депутатів, а також обнулення більшості соціальних гарантій діючих і колишніх парламентаріїв. Зокрема, пропонується скасувати грошову компенсацію за депутатські квартири, замінивши її нормою про тимчасове надання службового житла. Передбачено позбавлення депутатів права на безкоштовні путівки, страхування, санаторно-курортне обслуговування на пенсії.

Крім того, автори документа вважають за необхідне скасувати виплати безробітним депутатам, які склали повноваження (зараз їм виплачується близько 14 тис. грн на місяць протягом року, а після - 7 тис. грн на місяць до настання пенсійного віку), і пільговий механізм обліку стажу при розрахунку пенсії колишніх депутатів. У міністерстві мають намір скасувати безкоштовні авіаквитки для народних обранців на внутрішні рейси і лише депутатам-мажоритарникам, обраним за межами Києва, компенсувати витрати на поїздки і перельоти, але не більше 50 рейсів на рік.

Окремої уваги заслуговує норма про обов'язкове відвідування пленарних засідань Ради та засідань комітетів - у разі відсутності на робочому місці без поважних причин запропоновано не виплачувати депутату заробітну плату за день прогулу і штрафувати у розмірі однієї мінімальної зарплати.

Експерти не особливо розраховують на прийняття законопроекту в такому вигляді.