ua en ru

Медведєв заявив, що РФ ніколи на себе не брала зобов'язань ґарантувати цілісність України

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що Росія ніколи не брала на себе зобов'язань ґарантувати цілісність України.

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв (на фото) заявив, що Росія ніколи не брала на себе зобов'язань ґарантувати цілісність України. Про це він заявив в інтерв'ю Bloomberg.

"По-перше, ми нічого нікому не повинні ґарантувати, тому що ми ніколи не брали на себе жодних зобов'язань на цю тему", - заявив Медведєв, відповідаючи на запитання, чи може він ґарантувати, що Луганська і Донецька області не стануть частиною Росії, а залишаться частиною територіально цілісної України.

Прем'єр РФ зазначив, що зараз дуже важливо заспокоїти ситуацію на території України, "а українська влада повинна проґарантувати своєму народу, що на сході буде спокійно". При цьому, на думку Медведєва, жителі сходу України вважають, що в унітарній Україні їх права забезпечені не будуть.

"Цілком очевидно, що із цього приводу існує прямий дисонанс. Про що говорить Київ? Київ говорить: "Ми єдина унітарна держава, так і має бути на віки вічні". Про що говорять люди на сході? "В рамках унітарної держави неможливо забезпечити наші права. Ми хочемо говорити російською мовою, ми хочемо мати більший ступінь незалежності, в тому числі економічної незалежності. Ми хочемо гарантій щодо того, що нас у якийсь момент не зімнуть божевільні націоналісти, що вони не прийдуть і не змусять нас знову взятися за зброю", - заявив російський прем'єр.

Він виступив за внутрішньоукраїнський діалог і ухилився від відповіді, чи буде РФ приєднувати східну Україну.

Нагадаємо, 5 грудня 1994 р. Україна, США, Росія і Велика Британія підписали меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум). Згідно з меморандумом, США, РФ і Велика Британія зобов'язалися поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України.