ua en ru

Кемерон і Олланд підтримали позицію Обами щодо Сирії

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон написав на сайті Twitter, що він "розуміє і підтримує позицію Барака Обами по Сирії". Президент США заявив 31 серпня 2013 р. у публічному виступі, що удар по Сирії повинен бути нанесений, але тільки після схвалення Конгресом США.

Плани Кемерона увійти до складу антисирійської коаліції були зірвані ввечері 29 серпня 2013 р., коли Палата громад проголосувала проти участі Великобританії у військовій операції проти Сирії. Ця резолюція поставила під сумнів традиційну роль Британії як найбільш вірного союзника США в Європі.

Міністр оборони Великобританії Філіп Хаммонд заявив, що, на його думку, США будуть розчаровані відмовою Королівства від участі в інтервенції. У свою чергу, сам прем'єр-міністр висловив надію на те, що "американська громадськість, американський народ і Президент зрозуміють" рішення британського парламенту.

Водночас Президент Франції Франсуа Олланд підтвердив рішучість покарати режим Башара Асада за ймовірне застосування хімічної зброї проти цивільних осіб. Він також висловив підтримку рішенню Президента США Барака Обами отримати схвалення Конгресу перед початком військової операції в Сирії, передає Reuters. У телефонній розмові з американським Президентом Олланд сказав: "Кожна нація діє в своєму темпі, й слід проявити до цього повагу. Американцям важливо, щоб Конгрес дав зелене світло".

Олланду належить витримати парламентські дебати з Сирії на початку вересня 2013 р. "Подібно до Президента США, який вирішив звернутися за підтримкою до Конгресу в ім'я дотримання демократичних принципів, французький Президент також повинен організувати після дебатів формальне голосування в парламенті", - йдеться в заяві лідера опозиційної фракції UDI ("Союз демократів і незалежних") Жана-Луї Борлоо. Чинний регламент не передбачає голосування після дебатів по сирійському питанню.

Опитування, проведене 31 серпня 2013 р., показало, що більшість французів не схвалюють участі збройних сил країни у військових діях проти Сирії і висловлюють недовіру Президенту з даного питання.