ua en ru

Обама має намір добиватися дозволу у Конгресу США на військову операцію в Сирії

Президент США Барак Обама оголосив про необхідність військової операції проти правлячого в Сирії режиму, проте остаточне рішення прийме Конгрес. При цьому, за його словами, Вашингтон готовий діяти без санкції Ради безпеки ООН.

Обама зазначив, що Радбез ООН нездатний знайти рішення в тій кризовій ситуації, яка склалася в Сирії. Президент очікує, що Конгрес проведе дебати щодо Сирії і прийме рішення з приводу початку військової операції проти Дамаска вже 9 вересня.

Таку заяву глава Білого дому зробив у зверненні до американської нації після наради, в якій брали участь міністр оборони Чак Хейгел, державний секретар Джон Керрі та голова Об'єднаного комітету начальників штабів Мартін Демпсі.

Напередодні Керрі заявив, що у Вашингтона практично немає сумнівів у тому, що хімічну зброю у Сирії застосували сили Асада. Згідно з даними американської розвідки, оснащені отруйними речовинами ракети запускалися в ніч на 21 серпня з районів, зайнятих урядовими військами.

Сьогодні Президент Росії Володимир Путін закликав свого американського колегу "як слід подумати", перш ніж наносити удар по Сирії. Російський лідер зазначив, що поспіх у таких питаннях може тільки нашкодити. Президент РФ вважає інцидент з хімічною атакою в Сирії провокацією з метою втягнути в конфлікт інші країни. "Я переконаний, що це не більше ніж провокація тих, хто хоче втягнути інші країни в сирійський конфлікт, і хто хоче домогтися підтримки з боку могутніх учасників міжнародної діяльності, перш за все, США", - заявив президент Росії. Звинувачення на адресу армії Башара Асада в застосуванні хімічної зброї Путін назвав "дурницею несусвітною".

У свою чергу заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков нагадав на зустрічі послу США Майклу Макфол , що будь-яка силова акція проти Сирії, здійснена США в обхід Ради безпеки ООН, стане актом агресії, грубим порушенням норм міжнародного права.

Після появи інформації про можливе використання силами Асада хімічної зброї стало можливим військове втручання Заходу в сирійський конфлікт. Заяви про готовність до бомбардування сирійських об'єктів зробили США і Великобританія. Проте напередодні британський парламент заборонив збройним силам країни втручатися в конфлікт, а генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив про відмову блоку від участі у військовій операції в Сирії.

Офіційний Дамаск звинувачує у використанні нервово-паралітичного газу зарин повстанців. За інформацією організації "Лікарі без кордонів", при атаці постраждали понад 3,5 тис. осіб, 355 загинули. Сирійська опозиція заявляє, що кількість жертв перевищує 1,3 тис.