ua en ru

Кармазін готує позови щодо позбавлення мандатів 6 нардепів

Бывший народный депутат Юрий Кармазин готовит иски по лишению мандатов в отношении шести народных депутатов.

Колишній народний депутат Юрій Кармазін готує позови щодо позбавлення мандатів у відношенні шести народних депутатів. Про це пише "Комерсант-Україна".

"У нас на перевірці знаходяться шість округів у Херсонській, Одеській, Вінницькій, Черкаській, Донецькій та Харківській областях. Більшість обраних там депутатів - представники Партії регіонів, є також позафракційні. Серед тих, кому у мене є матеріали, поки немає жодного представника опозиції", - зазначив Кармазін.

Зокрема, вчора стало відомо про початок судового позову щодо народного депутата Ігоря Маркова (Партія регіонів), обраного в окрузі №133 (Одеса). Марков заявив журналістам, що отримав повідомлення Київського окружного адміністративного суду (КОАС) про позов, поданий Кармазіним. Засідання суду призначено на 5 вересня.

Як відомо, раніше Кармазін створив прецедент відкликання в судовому порядку народних депутатів, які прийняли присягу. КОАС, а потім Вищий адмінсуд винесли рішення про позбавлення мандатів позафракційних народних депутатів Павла Балоги (округ №71) та Олександра Домбровського (округ №11).

"Вимоги позову по округу Маркова ідентичні тим, що були по Балозі і Домбровському - я прошу визнати, що у нього відсутні повноваження і статус народного депутата. Центрвиборчком повинен буде констатувати, що встановити результати голосування неможливо, і оголосити нові вибори", - підкреслив Кармазін.

Екс-нардеп не живе в Одесі, але під позовною заявою підписалися також кілька виборців округу №133. Відповідачем по справі є Центрвиборчком, Марков притягнений як третя особа.

Між тим до позову додані докази, що дозволяють позивачу сподіватися на успіх. Кармазін ґрунтується на результатах розслідування міліцією кримінальної справи про фальсифікації результатів виборів в окрузі №133. У МВС підрахували, що 6038 бюлетенів були незаконно зараховані як віддані за самовисуванця Маркова. На 52 з 86 дільниць округу в кабінках для голосування лежали ручки з симпатичним (зникаючим при нагріванні) чорнилом. Експертиза встановила, що після голосування частина оцінок, поставлених за інших кандидатів, були знищені і натомість проставлені нові в графі за Маркова. У результаті його відрив від найближчого суперника Олексія Гончаренка, який висувався від Партії регіонів, склав 5160 голосів.

Марков упевнений, що його переслідування почалося в помсту за голосування по ряду законів, в тому числі про векселі (депутат відмовився підтримувати ініціативу Кабміну), а також за його протидію європейській інтеграції.