ua en ru

Кабмін ввів режим НС на Донбасі і режим підвищеної готовності по Україні

Кабмін ввів режим НС на Донбасі і режим підвищеної готовності по Україні

Кабінет міністрів України сьогодні прийняв рішення про введення режиму надзвичайної ситуації в Луганській та Донецькій областях. Про це заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк під час виїзного засідання уряду у приміщенні ДержНС в Києві, передає кореспондент РБК-Україна.

"Згідно з Кодексом цивільного захисту України Кабінет міністрів прийняв рішення про визнання надзвичайної ситуації на державному рівні. Уряд України прийняв рішення про введення режиму надзвичайної ситуації в Луганській та Донецькій областях", - заявив Яценюк.

Крім того, Кабмін ввів режим підвищеної готовності на всій території України.

Уряд створив комісію з надзвичайної ситуації, яку очолили прем'єр Арсеній Яценюк, а також віце-прем'єр Геннадій Зубков і глава ДержНС Сергій Бочковський.

Прийнято також рішення про створення регіональних координаційних центрів з надзвичайних ситуацій.

"В кожній області по аналогу з держкомісією з надзвичайних ситуацій під керівництвом голів ОДА створюється відповідна регіональна комісія з надзвичайних ситуацій. Завдання для регіональних комісій - інвентаризація всіх об'єктів цивільного захисту. Зараз уряд видає спеціальне розпорядження, доручаючи ДержНС скласти перелік усіх об'єктів цивільного захисту", - повідомив Яценюк.

Державному резерву України разом з Мінап та ПАТ "Аграрний фонд" доручено отримати заявки на харчування від ДержНС і виділити потрібне. Мінфіну доручено виділити додаткові кошти з резервного фонду на відповідне забезпечення ДержНС і МінАП.

"Для забезпечення ліків я прошу міністра охорони здоров'я спільно з Державним резервом проінвентаризувати те, що у нас знаходиться на складах, і подати уряду невідкладно рішення на розбронювання цінностей Держрезерву, у тому числі лікарських засобів та медпрепаратів", - сказав Яценюк.

"Після того, як ДержНС узагальнить повністю весь запит на медикаменти, я прошу звернутися до нашим міжнародним партнерам з проханням про надання додаткової гуманітарної допомоги - надання тих ліків і медпрепаратів, які потрібні для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації", - додав прем'єр.

За його словами, мета прийняття цих рішень - це повна координація діяльності всіх органів влади для забезпечення безпеки громадян та цивільного захисту населення.

Нагадаємо, 24 січня Маріуполь Донецької області було обстріляно. У підсумку, за даними місцевої влади, загинуло 30 осіб. Українська сторона звинуватила в обстрілі ДНР. Місія ОБСЄ також зафіксувала, що обстріл йшов з території, підконтрольній ДНР. У той же час в ДНР відхрещуються від обстрілу.

Раніше лідер ДНР Олександр Захачренко заявив про настання бойовиків на території, підконтрольні силам АТО.

За даними СБУ, обстрілом Маріуполя керував російський офіцер з позивним "Попіл".