ua en ru

Кабмін вирішив відкрити всі генплани міст, - Гройсман

У Кабміні переконані, що відкриття генпланів дозволить громадськості вільно отримати доступ до інформації про земельні ресурси.

Кабінет міністрів України прийняв рішення про відкриття всіх генеральних планів міст. Про це сьогодні заявив віце-прем'єр-міністр України - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман (на фото) на брифінгу в Кабміні, передає кореспондент РБК-Україна.

"Тільки-но було прийнято рішення урядом про відкриття генеральних планів міст. Сьогодні зобов'язали всі державні органи влади забезпечити цю роботу і надати повноцінне право територіальним громадам, міським радам, обласним радам, районним радам відкрити генеральні плани", - заявив Гройсман.

За його словами, це дозволить громадськості вільно отримати доступ до інформації про земельні ресурси.

Також Гройсман нагадав про прийнятий нещодавно урядом проект закону про передачу повноважень державного архітектурно-будівельного контролю на рівень територіальних громад.

Відкриття генеральних планів міст передбачено новим законодавством України про доступ до публічної інформації. Закон про внесення відповідних змін до законів України, які регулюють цей доступ, був прийнятий парламентом 27 березня 2014 р.

Нагадаємо, 5 лютого Київський апеляційний адміністративний суд скасував постанову суду першої інстанції про визнання протиправними дій Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ у справі про засекречування генеральних планів міст України. Таким чином, суд задовольнив апеляційну скаргу міністерства на постанову Окружного адміністративного суду Києва.

Зокрема, своїм рішенням від 1 жовтня 2013 р. Окружний адмінсуд столиці визнав протиправною бездіяльність Мінрегіонбуду щодо нерозгляду експертних пропозицій Східноукраїнського центру громадських ініціатив, які були підготовлені за результатами громадської експертизи діяльності міністерства.

Зазначимо, про плани зробити публічними генплани всіх населених пунктів до кінця I кварталу 2014 р. заявляла й попередня влада.