ua en ru

Кабмін має намір створити фінансову поліцію з необмеженими повноваженнями, підконтрольну Президентові

Уряд готує створення фінансової поліції. Його економічний блок, керований першим віце-прем'єром Сергієм Арбузовим, запропонував організувати Службу фінансових розслідувань з максимально широкими повноваженнями. Фактично в країні може бути створено нове підконтрольне Президенту силове відомство з безмежними правами - від безперешкодного входу на будь-яке підприємство, вилучення документів і арешт рахунків до контролю над громадським порядком з можливістю застосування зброї. Серйозні зауваження до ініціативи є практично у всіх міністерств, а бізнес попереджає, що новий орган зробить неможливим ведення успішної господарської діяльності в Україні, повідомляє "Комерсант-Україна".

У минулому році над проектом створення фінансової поліції активно працював екс-віце-прем'єр Сергій Тігіпко, який пропонував створити нову структуру на базі Мінфіну і наділити її функціями податкової міліції, фінансової розвідки та оперативно-розшукової діяльності в сфері протидії економічним злочинам. Однак зараз в уряді розробили новий варіант законопроекту, який дає фінансовій поліції необмежені повноваження. Це буде правоохоронний орган зі спеціальним статусом, контрольований Президентом. Його створення планується на базі підрозділів податкової міліції, боротьби з економічний і організованою злочинністю МВС, контррозвідувального захисту економіки СБУ, боротьби з контрабандою Держмитниці та Держфінінспекції.

Основні завдання фінансової поліції будуть полягати в контролі над фінансовою системою з метою запобігання злочинних посягань (наприклад, при держзакупівлях), за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів, а також у виявленні корупційних дій. Служба буде мати регіональні і місцеві підрозділи, чисельний склад визначатиметься її главою. Співробітники служби, згідно із законопроектом, лише на підставі письмових вимог зможуть отримувати від банків і інших кредитно-фінансових установ, податкових та митних органів інформацію та документи про операції, рахунки, вклади, внутрішньо і зовнішньо економічні угоди підприємств. У будь-який час доби поліцейські зможуть безперешкодно входити на територію і в приміщення підприємств, вилучати документи, опечатувати каси, склади, архіви на термін не більше 24 годин, проводити експертизи сировини і продукції, контролювати виробництво, зупиняти операції з бюджетними коштами.

Вони зможуть перебувати в житлових приміщеннях громадян, вилучати предмети і речі, які, на думку посадової особи служби, можуть бути заборонені, обмежені в обороті або підроблені, користуватися транспортними засобами і засобами зв'язку фізичних і юридичних осіб, контролювати громадський порядок. При непокорі працівнику фінансової поліції людина може бути затримана мінімум на добу. Все вищевказане буде проводитися співробітниками фінансової поліції без рішення суду і санкції прокурора, а лише за власним рішенням. Він зможе застосовувати "заходи фізичного впливу, спецзасоби і вогнепальну зброю". Поряд з такими широкими повноваженнями співробітники служби отримають соціальні гарантії, наприклад житло, яке в разі смерті співробітника отримає його родина, як і 10-річну зарплату загиблого і його пенсію в обсязі місячного окладу.

В адміністрації Президента заявили, що не мають відношення до розробки цього законопроекту. Джерела в Кабміні сказали, що авторство належить "молодій команді", а саме першому віце-прем'єру Сергію Арбузову. Майже всі міністерства критично налаштовані до ідеї створення нової служби. У листі міністра доходів і зборів Олександра Клименка до Сергія Арбузова вказується, що пропозиція має ліквідувати структури, на базі яких буде створено силове відомство, але не враховує того, що вони здійснюють функції, "що виходять за рамки поняття фінансової поліції", тобто розслідують злочини організованих груп, здійснюють боротьбу з тероризмом, шпигунством, вбивствами на замовлення, наркотрафіком. "Втрата податковими органами можливості розслідування кримінальних порушень у фінансовій сфері може призвести до ризику невиконання бюджету, оскільки нова силова структура не буде нести відповідальності за виконання цієї функції", - упевнений Клименко.

Крім того, застосування заходів впливу без судових рішень, використання зброї в залежності від суб'єктивної оцінки ситуації призведе до нових конфліктів. "Законопроектом валиться вектор взаєморозуміння контролюючих органів та платників, знищується мета досягнення сприятливого інвестклімату, бачиться повернення в часи мілітаризації", - резюмує міністр доходів.

Новий орган зможе використовуватися проти кожної людини і підприємства в концентрованому вигляді. "І легко для рейдерських захоплень, так як можна паралізувати діяльність підприємства, заарештувавши акціонерів, директора і бухгалтера. Це караюча дубина, а наступним кроком можна очікувати запровадження комендантської години", - вважає генеральний директор Бюро економічних і соціальних досліджень Валерій Гладкий. Віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Максим Кунченко впевнений, що в Євросоюзі цю ініціативу не зрозуміють, якщо фінансова поліція не буде спиратися на рішення судів. За словами виконавчого директора "Європейської бізнес асоціації" Ганни Дерев'янко, інвестори і зараз обходять Україну через складність ведення бізнесу, і "закручування гайок" не сприятиме притоку інвестицій: "Новації чреваті наслідками, тим більше коли не працює судова система".

У податковій міліції не розділяють побоювань бізнесу. За словами першого замглави податкової міліції-начальника Головного управління податкової міліції ДПС Василя Коваля, замість декількох перевіряючих, що приходять до бізнесу з одним і тим же питанням, контролювати їх буде один перевіряючий. Тому в податкової міліції погодили законопроект з технічними зауваженнями - зокрема, де брати гроші на забезпечення СФР. Об'єднання в одному органі функцій контролю над доходами і витратами бюджету підтримує координаційний центр з впровадження економічних реформ при Президенті. Але ряд пропозицій, наприклад, про застосування спецзасобів, "не відповідає демократичним стандартам", а перевірка документів громадян, контроль громадського порядку, затримання та тримання під вартою - функції міліції та СБУ. Стурбованість Мін'юсту викликає можливість затримання особами СФР громадян, які не підкорилися їх вимогам. У Мін'юсті вважають, що проект потребує серйозного доопрацювання на відповідність Конституції та законам. У прес-службі першого віце-прем'єра запит не прокоментували, посилаючись на те, що поки ще йде збір інформації зі всіх міністерств.