ua en ru

Греція заперечує, що готує вето на продовження санкцій проти РФ

Греція заперечує, що готує вето на продовження санкцій проти РФ

Новий міністр фінансів Греції Яніс Варуфакис спростував припущення, що скарги Афін з приводу заяви ЄС про Україну означають готовність греків накласти вето на продовження блоком санкцій щодо Росії, передає Reuters.

У персональному блозі Варуфакис написав, що преса неправильно інтерпретувала позицію нового, лівого уряду: Афіни скаржилися комісару ЄС з зовнішньої політики Федериці Могеріні на дефіцит консультацій, а не на саме рішення про санкції.
Грецький МЗС відмовився від коментарів.

"Абсолютно ясно, що питання полягає не в тому, чи погодиться наш новий уряд чи ні з новими санкціями проти Росії", - написав міністр, додавши, що Афіни не хочуть, щоб ЄС брав спільне рішення без консультацій з усіма членами блоку.

"Проблема полягає в тому, що... новий уряд Греції ніхто ні разу не запитав!" - написав міністр у блозі.

У той же час враження, що прем'єр-міністр Алексіс Ціпрас кинув виклик колегам по ЄС, посилили коментарі міністра енергетики Панайотіса Лафазаниса, який заявив, що Афіни проти санкцій і у Греції "немає розбіжностей з Росією".

Ціпрас зустрівся в Афінах з послом Росії в понеділок, в той же день, коли був приведений до присяги в якості глави уряду.

Висловлювання грецьких офіційних осіб змусили нервувати європейських лідерів і породили сподівання, що уряд Греції схиляється до Росії на тлі спроб переконати ЄС переглянути умови надання фінансової допомоги. Ліві здобули перемогу на грецьких парламентських виборах під популістськими гаслами відмови від жорсткої і болючою для виборців економії.

Спікер Європарламенту Мартін Шульц, який, як очікується, зустрінеться з Ціпрасом в Афінах у четвер, сказав, що Греція не може одночасно домовлятися з ЄС про нові умови розрахунку за своїм боргом та проводити індивідуальну лінію у відношенні Росії.

"Ви просто не можете, з одного боку, вимагати від Європи демонструвати солідарність з вашою країною, як це робить пан Ціпрас, і потім офіційно вносити розкол в єдину європейську позицію", - сказав Шульц німецькому телебаченню.

Нагадаємо, раніше Греція і Кіпр виступили проти нових санкцій ЄС відносно Росії.