ua en ru

ГПУ завила, що не отримувала жодних зауважень від Чехії щодо оформлення документів про надання правової допомоги у справі Щербаня

Генеральна прокуратура України спростувала заяву речниці Генеральної прокуратури Чехії про недоліки в оформленні міжнародно-правового доручення щодо правової допомоги у розслідуванні справи вбивства українського депутата Євгена Щербаня. Про це повідомила прес-служба ГПУ.

"До Генеральної прокуратури Чехії було спрямовано два міжнародно-правових доручення, одне з яких стосується справи щодо організації вбивства Щербаня, друге - щодо розслідування іншого кримінального провадження. Стосовно міжнародно-правового доручення у кримінальній справі щодо організації вбивства Щербаня, ГПУ не отримувало жодних зауважень з оформлення доручення", - йдеться у повідомленні.

За інформацією ГПУ, Генеральна прокуратура Чеської Республіки підтвердила прийняття додатку-пояснення в предметній справі і також заяв про юридичну допомогу.

Чеська сторона також зазначила, що, оскільки йдеться про кримінальну справу "окрім іншого про скоєння злочину умисного вбивства за обставин, що обтяжують покарання", то ГПУ Чеської Республіки "просить надати однозначну гарантію, що зі сторони України не береться до уваги в межах даної кримінальної справи застосування смертної кари".

"У випадку, якщо Генеральна прокуратура Чеської Республіки отримає гарантію у вищезазначеному напрямку, буде негайно прийнято рішення про спосіб розгляду вищезазначеної заяви про юридичну допомогу", - цитує прес-служба ГПУ відповідь Чеської сторони.

Кримінальним кодексом України міра покарання як смертна кара не передбачена.

"Коментар же речниці Генпрокуратури Чеської республіки про начебто недоліки в оформленні міжнародно-правового доручення немає жодного стосунку до розслідування замовного вбивства народного депутат Щербаня. Насправді ж у зовсім іншому кримінальному провадженні Чеська сторона лише попросила уточнюючу інформацію щодо вчинку особи", - заявили в прес-службі ГПУ.

Читайте також: Чехія просить Україну доповнити прохання про правову допомогу у розслідуванні вбивства Щербаня