ua en ru

ГПУ порушила справу за фактом вимагання Клименком у екс-ректора Мельника 20 млн грн

Генеральна прокуратура України за заявою колишнього ректора Національного університету Державної податкової служби Петра Мельника зареєструвала кримінальну справу стосовно колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка за фактом вимагання грошових коштів.

Генеральна прокуратура України за заявою колишнього ректора Національного університету Державної податкової служби Петра Мельника зареєструвала кримінальну справу стосовно колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка за фактом вимагання грошових коштів. Про це на брифінгу повідомив заступник генерального прокурора Олексій Баганець, передає прес-служба ГПУ.

За інформацією ГПУ, Клименка протягом 2012-2013 рр., зловживаючи своїм службовим становищем, неодноразово погрожував екс-ректору зменшити бюджетне фінансування діяльності університету, у випадку ненадання йому 20 млн грн.

Відомості про зазначені правопорушення внесено до ЄРДР за ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

Крім цього, ГПУ проводить досудове розслідування в кримінальних провадженнях щодо Клименко за ч. 3 ст. 209 КК України (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом в особливо великому розмірі) і ч. 3 ст. 368-2 КК України (незаконне збагачення, якщо його предметом була неправомірна вигода в особливо великих розмірах).

Слідством встановлено, що за період перебування Клименко на посадах голови Державної податкової служби і міністра доходів і зборів на його ім'я протягом трьох останніх років було відкрито 23 рахунку в 7 банківських установах, на які в цілому надійшло 38 млн грн, походження яких наразі встановлюється.

Також під час досудового розслідування встановлено, що за цей же період на рахунки його дружини Олени Клименко надійшло понад 396,6 млн грн, а на рахунку брата Антона Клименка всього надійшло понад 446,5 млн грн, які були витрачені в основному на оплату бронювання та проживання в готелях, оплату товарів, робіт і послуг.

Таким чином, фінансові операції, пов'язані з надходженням коштів на рахунки близьких родичів Клименко є його прихованими доходами, пов'язаними зі службовою діяльністю на займаних державних посадах і можуть бути задіяні у схемах відмивання коштів, здобутих злочинним шляхом. Походження зазначених коштів встановлюється.

Крім цього, ГПУ розслідує кримінальну справу стосовно Клименко за фактом організації низки підприємств, для яких створювалися податкові майданчика з метою мінімізації податкових зобов'язань. Тільки за рахунок цих підприємств мало місце ухилення від сплати податків на суму понад 6 млрд грн.

Відомості про цей факт внесено до ЄРДР за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 368-2 КК України.

Зазначимо, що 29 квітня по одному з епізодів, а саме зловживання владою або службовим становищем Клименко повідомлено про підозру. 8 травня він оголошений в розшук, здійснення якого доручено Службі безпеки України.