ua en ru

Держдеп не підтвердив факт використання касетних бомб на Донбасі

Держдепартамент США не підтвердив факт використання касетних боєприпасів на Донбасі.

Держдепартамент США не підтвердив факт використання касетних боєприпасів на Донбасі. Про це на брифінгу заявила представник Держдепу Мері Харф.

За її словами, зовнішньополітичне відомство США "не може підтвердити застосування касетних боєприпасів на сході України".

Зазначимо, що повідомлення про застосування забороненої зброї днем раніше з'явилося в доповіді Human Righs Watch. Правозахисники повідомили про застосування касетних боєприпасів з посиланням на очевидців і журналістів The New York Times. За інформацією правозахисної організації, боєприпаси застосовувалися на початку жовтня щонайменше у 12 населених пунктах. В результаті їх застосування шість осіб загинули, 12 отримали поранення.

Правозахисники, які досліджували випадки застосування ракет 9М27К і 9H210, прийшли до висновку, що обстріли населених пунктів проводилися з позицій, зайнятих українськими силовиками.

Застосування касетних боєприпасів забороняє відповідний міжнародний договір, який з 2008 р. підписали 112 держав і ратифікували 83. Власники найбільших запасів касетних бомб - Росія та США - не підписали документ. Не підписаний Договір про касетні боєприпаси й Україною.

Нагадаємо, вчора в Міністерстві закордонних справ України спростували інформацію про використання українськими військовими заборонених касетних бомб.