ua en ru

Глава МЗС Франції пригрозив РФ розірванням контракту щодо "Містралів"

Міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус пригрозив Росії "військовою відповіддю" на дії в Криму та розірванням угоди щодо "Містралів".

Міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус пригрозив Росії "військовою відповіддю" на дії в Криму та розірванням угоди щодо "Містралів", виступаючи в ефірі французького телеканалу TF1.

Він назвав ситуацію в Криму "самим великим кризою з часів холодної війни" і сказав про те, що "не виключає військового відповіді на російські дії".

"Після певної межі буде реакція, включаючи силу, ми не можемо дозволити їм (Росії) робити все. Спочатку Франція може розірвати контракт з Росією про постачання двох кораблів Mistral, будівництво яких ведеться в Сен-Назер. Якщо Путін продовжить те, що він робить, ми можемо розглянути скасування цих поставок", - зазначив Фабіус.

Крім того, він виступив за заморожування активів російських олігархів у Великобританії.
Контракт на поставку двох кораблів став першим договором про закупівлю військової техніки на Заході з часів розпаду СРСР. Купівля "Містралів" надавала Росії доступ до передових військових технологій, що викликало тривогу деяких країн-членів НАТО, особливо з урахуванням підсумків кризи в Грузії 2008 р. Тим не менш, колишній Президент Франції Ніколя Саркозі привітав укладення угоди про продаж кораблів як свідчення закінчення "холодної війни". Контракт привів до створення близько 1 тис. робочих місць у Франції.

Перший з кораблів - "Владивосток" - повинен бути поставлений в Росії в кінці 2014 р. Другий - "Севастополь", названий на честь стратегічно важливою для Росії гавані Чорноморського флоту, як очікується, зійде зі стапелів до кінця 2016 р. Випробування "Владивосток", спущеного на воду 5 березня 2014 р. на верфі Сен-Назер, зайняли три дні. У них взяв участь російський екіпаж, який в даний час проходить навчання у Франції.