ua en ru

Глава МАГАТЕ висловив невдоволення у зв'язку з відсутністю прогресу в переговорах з Іраном

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Юкія Амано висловив невдоволення відсутністю прогресу в переговорах з Іраном з ядерної проблематики.

Як заявив Амано, сторони "топчуться на одному місці". "Це не найкращий спосіб вирішення питань, що становлять особливу важливість для міжнародної спільноти", - поскаржився глава агентства у вступній промові на засіданні Ради керівників МАГАТЕ у Відні. Витяги з його виступу наводить агентство Reuters, зазначаючи, що засідання проходить за зачиненими дверима.
За словами Амано, ядерна програма Ірану, що викликає питання у світової спільноти, прогресує: триває підготовка до введення в експлуатацію важководного реактора поблизу від м. Арак, збільшується кількість працюючих центрифуг зі збагачення урану.

"Ця діяльність явним чином йде врозріз з резолюціями Ради керуючих МАГАТЕ і Ради Безпеки ООН", - підкреслив Амано.
Гендиректор МАГАТЕ додав, що у агентства є "серйозні підстави вимагати прояснення питання про можливі військові вимірах" ядерної програми Тегерана.

Нагадаємо, Іран з 1990-х рр. веде розробки, спрямовані на створення технологій повного ядерного циклу. У 2002-2003 рр. стало відомо про незадекларовані в МАГАТЕ іранських ядерних об'єктах в Аракі і Нетензе. З середини 2000-х рр. Іран веде збагачення урану, нарощуючи ступінь збагачення. Рада Безпеки ООН прийняла цілий ряд резолюцій з вимогами до Ірану припинити збагачення урану і переробку ядерного палива, оскільки ці процеси можуть ставитися до військової ядерної програми. Іран наполягає на мирному характері своїх ядерних розробок. Консультації Ірану і МАГАТЕ на рівні технічних фахівців і міжнародні переговори за участю Росії, США, Китаю, Франції, Великобританії та Німеччини, спрямовані на вирішення ядерного питання, не привели до яких-небудь значущих результатів. Ізраїль і США неодноразово заявляли, що не виключають застосування військової сили проти Ірану, якщо він не припинить заборонені ядерні розробки.

Читайте також: Іран заявив про готовність продовжити переговори з питання ядерної програми до або після президентських виборів