ua en ru

Газета Верховної Ради опублікувала мінський протокол

Газета Верховної Ради України "Голос України" сьогодні, 10 вересня 2014 р., опублікувала текст документу мінського протоколу,

Газета Верховної Ради України "Голос України" сьогодні, 10 вересня 2014 р., опублікувала текст документу мінського протоколу, підписаного за результатами консультацій тристоронньої контактної групи щодо спільних кроків, спрямованих на імплементацію мирного плану Президента України Петра Порошенка та ініціатив Президента Росії Володимира Путіна, підписаної 5 вересня в Мінську.

Текст документу:

За результатами розгляду та обговорення пропозицій, внесених учасниками консультацій у Мінську 1 вересня 2014 р., йдеться в йому,тристороння контактна група в складі представників України Російської Федерації, й Організації безпеки та співробітництва в Європі дійшла згоди щодо необхідності здійснення таких кроків:

1. Забезпечити негайне двостороннє припинення застосування зброї.

2. Забезпечити моніторинг та верифікацію з боку ОБСЄ режиму незастосування зброї.

3. Провести децентралізацію влади, в тому числі шляхом прийняття закону України "Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" (закон про особливий статус).

4. Забезпечити постійний моніторинг на українсько-російському державному кордоні та верифікацію з боку ОБСЄ зі створенням зони безпеки у прикордонних районах України і РФ.

5. Невідкладно звільнити всіх заручників і осіб, яких незаконно утримують.

6. Прийняти закон про недопущення переслідування і покарання осіб у зв'язку з подіями, які мали місце в окремих районах Донецької і Луганської областей України.

7. Продовжити інклюзивний загальнонаціональний діалог.

8. Вжити заходів щодо поліпшення гуманітарної ситуації в Донбасі.

9. Забезпечити проведення дострокових місцевих виборів у відповідності з законом України "Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" (закон про особливий статус).

10. Вивести незаконні збройні формування, військову техніку, а також бойовиків і найманців з території України.

11. Прийняти програму економічного відродження Донбасу й відновлення життєдіяльності регіону.

12. Надати гарантії особистої безпеки для учасників консультацій.

Учасники тристоронньої контактної групи:

Посол Хайді Тальявіні.

Другий Президент України Леонід Кучма.

Посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов.