ua en ru

Євросоюз закликав Туреччину розслідувати жорсткі дії поліції щодо демонстрантів

Комісар Європейського союзу з питань розширення і політики добросусідства Штефан Фюле заявив, що Туреччина повинна розслідувати дії поліції під час розгону учасників антиурядових виступів і встановити, чи дійсно заходи, прийняті співробітниками правоохоронних органів, були надмірними, передає Reuters.

"Мирні демонстрації - це законна форма, в якій групи можуть виражати свою думку в демократичному суспільстві. Надмірне використання поліцейськими сили щодо демонстрантів у такому суспільстві неприйнятно", - підкреслив Фюле на конференції, в якій також брав участь прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган.

"Я радий, що цей факт визнав навіть уряд (Туреччина). На даному етапі важливо не просто почати розслідування, але і залучити винних до відповідальності", - зазначив Фюле.

Нагадаємо, в Туреччині вже тиждень поспіль тривають антиурядові демонстрації. У ніч на 7 червня 2013 р. акції протесту проти політики Ердогана та його помірно-ісламістської партії "Справедливість і розвиток" пройшли в Стамбулі і Анкарі. За оцінками журналістів, в акціях протесту за минулі шість днів взяли участь понад 100 тис. осіб. У зіткненнях демонстрантів з поліцією загинули чотири людини, постраждали понад 3 тис. осіб. Прем'єр зажадав негайного припинення антиурядових демонстрацій, які, на його думку, "перестали носити демократичний характер і перетворилися на звичайний вандалізм".