ua en ru

ЄС ускладнить процедуру оскарження санкцій проти Росії

Європейський союз вже в лютому може змінити процедури, за якими вводяться санкції для того, щоб ускладнити їх оскарження в суді, передає The Wall Street Journal з посиланням на свої джерела.

Серія судових процесів, в результаті яких потрапили під санкції ЄС компанії та фізичні особи оскаржують правомірність заморожування активів і заборони на в'їзд у країни ЄС, підштовхнула єврочиновників до перегляду процедури надання доказів в суди у цих справах. У ряді випадків санкції були скасовані судами з-за того, що деякі держави Євросоюзу відмовлялися надавати докази провини позивачів, оскільки при цьому справа стосувалася конфіденційної розвідувальної інформації. Згідно з новим порядком, який може бути прийнятий вже в лютому, адвокати, які потрапили під санкції осіб і компаній будуть позбавлені права знайомства з секретними документами, які доводять правомірність накладення санкционных обмежень.

Згідно з цими пропозиціями, конфіденційна інформація буде на час надаватися лише суддям для ознайомлення. Якщо судді вважатимуть, що надані секретні матеріали не містять доказів провини або переконаються у відсутності вагомих підстав для збереження їх у таємниці, то ЄС може або відкликати ці матеріали або дозволити їх розголосу і використання в судовому процесі.

Як розповіли виданню чотири дипломата ЄС, імен яких WSJ не призводить, нові правила вже готові і за попередніми планами їх повинні були затвердити 27 січня. Однак на прохання Великобританії, яка попросила додатковий час на вивчення цих пропозицій, остаточне рішення буде прийнято у наступному місяці.

Видання також зазначає, що нові правила можуть зустріти серйозну протидію в Європі, особливо в таких країнах, як Німеччина. Адвокати та правозахисники вже попередили, що будь-яка спроба приховати докази від людей, які оскаржують санкції, збільшує шанси на перемогу представників європейської бюрократії. Санкційні заходи, підкреслюють автори статті, стосуються в першу чергу юридичних і фізичних осіб з Сирії, Ірану та Росії.

Нагадаємо, санкції Європейського союзу проти Росії офіційно набули чинності 12 вересня 2014 р.

19 січня 2015 р. Великобританія, Данія, Ірландія, Польща, Швеція й Литва виступили за збереження санкцій проти РФ