ua en ru

ЄС не має повноважень для відключення Росії від SWIFT, - єврокомісар

ЄС не має повноважень для відключення Росії від SWIFT, - єврокомісар

Європейський союз не має повноважень для відключення Росії від платіжної системи SWIFT. Про це заявив єврокомісар з питань
євро та соціального діалогу Валдіс Домбровскіс, передає Радіо Свобода.

"Зараз Єврокомісія працює над подальшими кроками ЄС, зокрема, санкціями. Але питання відключення Росії від системи SWIFT має розглядатися на більш глобальному рівні. Тобто тепер Європейська комісія в рамках ЄС це питання не розглядає, так як це може здійснюватися тільки на більш глобальному рівні", - заявив Домбровскіс.

За його словами, відключення Росії від SWIFT не може бути рішенням ЄС, оскільки цей момент безпосередньо не залежить від Європейського союзу.

Також Домбровскіс зазначив, що рада міністрів закордонних справ ЄС попросив Єврокомісію знову розглянути питання санкцій проти Росії, а введення санкцій залежить від поведінки самої Росії: або вона почне дотримуватися правила і грати конструктивну роль у врегулюванні конфлікту в Україні, або вона піде по шляху подальшої ескалації. Але ЄС готовий реагувати на будь-який розвиток подій.

"Щодо впливу санкцій на економіку ЄС, ми бачимо, що ефект досить обмежений. Але він нерівномірно розподілений між країнами і секторами. Більше схильні до впливу країни, що межують з Росією, наприклад країни Балтії, Польщі, а також Фінляндія", - додав він.

Нагадаємо, раніше в уряді РФ заявили, що відключення банків від системи SWIFT не змінить політики Росії щодо конфлікту в Україні.