ua en ru

Двом депутатам Бундестагу можуть заборонити в'їзд в Україну через зв'язки з ДНР

Депутату Бундестагу від Лівої партії Вольфгангу Герке та його колеги по фракції, депутату українського походження Андрію Гунко можуть заборонити в'їзд в Україну через зв'язки з так званою "Донецькою народною республікою", передає Deutsche Welle.

У Міністерстві закордонних справ повідомили, що вивчають обставини інциденту.

"Якщо ці люди здійснили перехід на територію України через неконтрольований ділянку, то це є правопорушенням і наша реакція буде відповідною", - сказав спікер українського МЗС Євген Перебийніс.

Він зазначив, що Міністерство обов'язково буде ініціювати відповідні заходи з розгляду цієї справи.

"Зараз у нас є тільки інформація зі ЗМІ, тому ми будемо перевіряти, зробимо відповідні запити чи дійсно німецькі офіційні особи перетнули державний кордон України нелегально", - сказав представник Міністерства.

Перебийніс зазначив, що в разі підтвердження цієї інформації німецьким депутатам дійсно можуть заборонити в'їзд в Україну.

"Подібне правопорушення може спричинити за собою заборону на в'їзд на територію України. Це рішення буде прийматись відповідними українськими органами", - сказав Перебийніс.

У Державній прикордонній службі України підтвердили, що східна ділянка кордону, яку, судячи з усього, перетнули депутати під час своєї подорожі на Донбас, не контролюється української прикордонною службою, а тому цей шлях є незаконним.

"За нелегальне перетинання державного кордону іноземними громадянами може бути накладена адміністративна відповідальність або заборону в'їзду на територію України", - підкреслив співрозмовник в адміністрації Держприкордонслужби.

Як повідомлялося раніше, німецькі народні обранці від опозиційної Лівої партії Герке та Гунко разом з депутатом Держдуми РФ від Ростовської області, комуністом Володимиром Безсоновим кілька днів тому відвідали Донбас. Метою своєї подорожі вони називають передачу гуманітарної допомоги. У Донецьку німецькі депутати, за їх власним твердженням, зустрілися з лідером самопроголошеної ДНР Олександром Захарченко.

Нагадаємо, у Бундестазі вважають нереальною ініціативу Порошенко ввести миротворців на Донбас.