ua en ru

Демонстрації в Каїрі переросли у заворушення, поранені десятки людей

Каїрська поліція знову застосувала сльозогінний газ проти прихильників усунутого Президента Єгипту Мухаммеда Мурсі. Черговий мітинг в підтримку "Братів-мусульман" завершився заворушеннями.

Каїрська поліція знову застосувала сльозогінний газ проти прихильників усунутого Президента Єгипту Мухаммеда Мурсі. Черговий мітинг в підтримку "Братів-мусульман" завершився заворушеннями, повідомляє телеканал Sky.

На цей раз ісламісти зібралися на площі Рамзеса в центрі Каїра. Спочатку все було досить мирно: учасники акції протесту скандували гасла, розмахували прапорами і демонстрували плакати з закликами до повернення Мурсі до влади.

Фотогалерея: Демонстрації в Каїрі на площі Рамзеса

Поки не відомо, хто почав заворушення. Ісламісти і поліція звинувачують один одного, а очевидці говорять про супротивників ісламістів з числа жителів Каїра, почали бійку. Сили безпеки в підсумку застосували газ, а демонстранти почали закидати їх камінням під вигуки "Аллах акбар!". На допомогу поліції прибув спецназ, який почав витісняти натовп з площі.

Державні ЗМІ повідомляють, що в ході нічних заворушень постраждали 22 людини. Деякі ЗМІ пишуть про одного загиблого і десятки поранених. Точна кількість заарештованих не повідомляється. Відомо лише, що поліція затримала чотирьох ісламістів, підозрюваних в організації безладів. Вони прямо в натовпі відрізали пальці злодієві, який спробував вкрасти у одного з демонстрантів.

Ситуація в Єгипті залишається вкрай нестабільною після арешту військовими Мурсі. Його звинувачують у розвалі економіки, шпигунстві і погіршення становища населення.

Читайте також: Нова влада Єгипту заморозила рахунки "Братів-мусульман"

Нагадаємо, 3 липня 2013 р. Збройні сили Єгипту оголосили про відсторонення Мурсі від влади. Головнокомандувач армії Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі пояснив надзвичайні заходи виконанням "волі народу", який не прийняв Мурсі як національного лідера.

Зазначимо також, що Єгипет втратив ще й законодавчу владу. Тимчасовий Президент Адлі Мансур розпустив верхню палату парламенту - Раду Шури, яка з моменту розпуску нижньої палати виконувала законодавчі функції.