ua en ru

Білорусія може незабаром екстрадувати Баумгертнера в Росію, - Лукашенко

Владислав Баумгертнер може бути найближчим часом екстрадований до Росії. Про це заявив президент Білорусії Олександр Лукашенко.

Владислав Баумгертнер може бути найближчим часом екстрадований до Росії. Про це заявив президент Білорусії Олександр Лукашенко.

За словами глави держави, який виступав на нараді у Мінську за участю заступника генерального прокурора Росії Олександра Звягінцева, Баумгертнера можуть відправити на батьківщину для проведення слідчих дій.

Крім того, Лукашенко зазначив, що білоруська сторона готова відновити партнерські відносини з "Уралкалієм", однак має намір діяти самостійно. При цьому він заявив, що проінформує Московську і Лондонську біржі про реальну фінансову ситуацію в "Уралкалії".

Лукашенко також особливо підкреслив, що калійний конфлікт не повинен стати каменем спотикання у відносинах Росії і Білорусії.

Генеральний директор "Уралкалія", голова наглядової ради Білоруської калійної компанії Владислав Баумгертнер 26 серпня був заарештований у Мінську за звинуваченням у зловживанні службовими повноваженнями. Пізніше аналогічні звинувачення були висунуті на адресу російського сенатора і колишнього акціонера "Уралкалія" Сулеймана Керімова.

На думку білоруських правоохоронних органів, топ-менеджери "Уралкалія" завдали шкоди державним інтересам республіки, а також шкоди в особливо великому розмірі (100 млн дол.) "Білоруськалію" і БКК.

Російська сторона майже місяць вимагала звільнення Баумгертнера, погрожуючи Білорусії різними санкціями.

Наприкінці липня "Уралкалій" оголосив про вихід з партнерства з "Білоруськалієм" і припинення експортних продажів через спільного трейдера - БКК. Єдиним каналом експортного збуту продукції був визначений "Уралкалій-Трейдинг".