ua en ru

Армія США готова до військової операції у Сирії, - глава Пентагону

Американська армія готова до виконання різних варіантів застосування військової сили в Сирії у разі, якщо Президент Барак Обама обере силовий варіант вирішення сирійської проблеми. Про це сьогодні заявив міністр оборони США Чак Хейгел.

Американська армія готова до виконання різних варіантів застосування військової сили в Сирії у разі, якщо Президент Барак Обама обере силовий варіант вирішення сирійської проблеми. Про це сьогодні заявив міністр оборони США Чак Хейгел (на фото), передає Reuters.

Як випливає із заяви міністра оборони США, збройні сили США для вирішення сирійського питання можуть реалізувати в цій країні військовий сценарій, якщо на це надійде наказ Президента Барака Обами.

За інформацією Associated Press, Міністерство оборони США продовжує розрахунок безлічі чинників, включаючи наслідки можливого військового удару в Сирії. Крім того, Чак Хейгел відзначив необхідність дотримання правових аспектів у разі застосування сили і наявності міжнародної підтримки для будь-яких військових дій.

"Президент Обама звернувся до Міністерства оборони і зажадав підготувати варіанти вирішення для будь-яких обставин. Ми виконали це, і ми готові реалізувати будь-який з них, якщо від нього надійде відповідна вказівка", - заявив Хейгел, який перебуває з візитом у Малайзії.

Також повідомляється, що державний секретар США Джон Керрі телефоном обговорив зі своїм сирійським колегою Валідом аль-Муаллемом обстановку в Сирії і, зокрема, обставини ймовірної хімічної атаки в передмісті Дамаска. Інших подробиць AFP в неділю наразі не наводить.

Чергове загострення ситуації у Сирії сталося в середу 21 серпня, коли низка ЗМІ повідомила про масштабне застосування військами сирійського уряду хімічної зброї в околицях Дамаска. Жертвами атаки стали, за попередніми даними, понад 600 людей. Коаліція національної опозиції Сирії стверджує, що число жертв могло досягти 1,3 тис. осіб. Після інциденту сторони конфлікту неодноразово заявляли про свою непричетність, звинувачуючи у трагедії опонентів.

За фактом інциденту триває перевірка, у якій, як очікується, візьмуть участь експерти ООН. Раніше Президент США заявляв, що застосування хімічної зброї стане "червоною рискою" для режиму Башара Асада.

Як повідомлялося напередодні, Пентагон здійснює передислокацію військ ближче до Сирії, щоб забезпечити можливість завдання військового удару, якщо таке рішення буде прийнято. Відомо також, що Військово-морський флот США збільшить свою присутність у Середземному морі у зв'язку з конфліктом у Сирії.

Раніше повідомлялося про те, що влада Сирії виявила хімзброю в тунелях бойовиків під Дамаском.

Зазначимо, із 21 серпня 3,6 тис. сирійців із симптомами масового нервнопаралітіческого впливу звернулися по допомогу до міжнародної медичної гуманітарної організації "Лікарі без кордонів". За даними останньої, близько 355 осіб, що страждали нейротоксическими симптомами, померли в Сирії. "Ці симптоми вказують на епідемічний характер, що характеризується масовим припливом пацієнтів у короткий період часу", - йдеться в повідомленні медиків.

За даними ООН, з моменту початку збройного протистояння в Сирії, яке триває більше двох років, загинули понад 100 тис. людей.