ua en ru

"Ощадбанк" подав позов проти РФ на 15 млрд грн через анексію Криму

"Ощадбанк" подав позов проти РФ на 15 млрд грн через анексію Криму Фото: прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк

Яценюк закликав інші держкомпанії наслідувати приклад "Ощадбанку"

ПАТ "Ощадбанк" подав позов проти Росії на 15 млрд грн про відшкодування збитків та шкоди, завданих незаконною анексією Криму і, відповідно, втратою банком доходів і майна на території півострова. Про це сьогодні на засіданні Кабінету міністрів України заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"Державний "Ощадбанк України" подав позов проти Російської Федерації на суму близько 15 млрд грн. про відшкодування збитків та шкоди, завданих Російською Федерацією незаконної анексією Криму, і відповідно втратою "Ощадбанком" доходів і майна на українській території, якою є АР Крим", - заявив Яценюк.

Прем'єр також звернувся до всіх іншим державним компаніям із закликом наслідувати приклад "Ощадбанку". "Також звертаюся до всіх іншим українським державним компаніям наслідувати приклад державного "Ощадбанку України" з тією метою, щоб залучити Росію до відповідальності та стягнути з Росії суми збитків за незаконне анексію Криму і, відповідно, тимчасову втрату українського майна", - зазначив прем'єр.

Як раніше повідомлялося, Яценюк доручив Мін'юсту залучити кращих юристів світу для подачі позовів проти РФ. Зокрема, він доручив у найкоротші терміни подати позов проти РФ від підприємств. За словами прем'єра, Росія повинна понести геополітичне та економічне покарання за незаконну анексію Криму, за вторгнення в Донецьк і Луганськ, а також за загиблих людей, які "на совісті Путіна".

"Прошу Міністерство юстиції залучити всіх, кого можна залучити, в тому числі на будь-яких умовах - міжнародне співтовариство і найсильніших адвокатів світу для того, щоб ми протягом короткого періоду часу подали, в тому числі і від приватних суб'єктів підприємницької діяльності, максимальне кількість позовів проти Російської Федерації", - заявив він.

Також Яценюк повідомив, що в ЄСПЛ зараз перебуває три позови проти РФ. "У нас три позову в Європейському суді з прав людини проти Російської Федерації. Ми почали залучення Росії до відповідальності за порушення Міжнародної конвенції ООН в боротьбі з тероризмом", - сказав прем'єр.

Нагадаємо, "Ощадбанк" домовився про реструктуризацію 1,3 млрд дол. зовнішнього боргу.