ua en ru

В Одесі Боровик пропонує "економічно відсунути" олігархів від портів

В Одесі знайшли спосіб не допустити олігархічні угруповання до приватизації та концесії державних підприємств. Про це заявив експерт, радник голови Одеської обласної державної адміністрації Міхеїла Саакашвілі Олександр Боровик.

"Декларативно відрізати олігархів від приватизації неможливо. Що потрібно зробити - дуже добре показує досвід східної Європи та Грузії. Необхідно приватизацію робити дуже і дуже прозорою і на умовах, на яких олігархам вона стане не вигідною", - зазначив експерт.

Боровик звернув увагу на спробу провести явно корупційний конкурс з Одеським припортовим заводом, коли уряд оголосив конкурс лише на 3 місяці.

"Жоден іноземний інвестор ніколи не вступить в приватизацію в такий короткий період. Для того, щоб провести економічне та юридичне вивчення компанії потрібен час, для того щоб потім провести це рішення через раду директорів потрібно ще якийсь час. По суті найшвидша приватизація підприємства такого рівня займе мінімум 6 місяців. Що робить наш уряд? Він дає всього 3 місяці. Або він не знає, як працює західний бізнес або спеціально робить це під олігархів", - наголосив Боровик.

Експерт навів як приклад ряд міжнародних приватизаційних конкурсів, у ході яких урядам західних країн вдалося відсунути в бік олігархічні угруповання.

"Відстороняти олігархів потрібно економічно, через умови конкурсу. Коли чехи продавали 27% в чеському телекомі або в компанії "Шкода", вони виставили вимоги, що це підприємство зобов'язане зробити в наступні 5 років. Вони чітко вказали - які ноу-хау мають бути впроваджені. Жоден олігарх цього зробити не може. Тому чеську "Шкоду" купує концерн Volkswagen. Олігархові не вигідно вводити ноу-хау в телеком, тому це робить Швейцарський телеком. Ось це саме те, що нам потрібно робити", - резюмував експерт.

Як повідомлялося, напередодні міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абрамовичус також заявив про необхідність заборонити олігархам приймати участь у різного роду приватизаційних конкурсах.

"Дайте мені приклад успішного нашого олігарха, який успішно купив якісь підприємства за кордоном і які успішно розвиваються за межами нашої країни. Таких, на жаль, у нас немає. Тому, давайте краще залучати ті компанії з-за кордону, які реально сприятимуть розвитку нашої економіки і створять зовсім інше інвестсередовище. Сьогодні потрібно шукати саме такого інвестора", - заявив міністр.

За даними ЗМІ, одним з найбільш яскравих спроб віддати високоліквідне держмайно в руки олігархам експерти вважають пілотний проект по концесіонуванню єдиного глибоководного морського порту України - "МТП "Південний". На думку аналітиків, порт спочатку готувався до передачі в руки однієї з українських ФПГ. Процес був запущений в 2012-2013 рр. В 2015-му Мінінфраструктури зупинило концесію "Південного" до моменту прийняття нового Закону "Про концесії". Над розробкою нового Закону працює ФДМУ спільно з Світовим банком та USAID.