ua en ru

ОБСЄ фіксує використання важкої зброї обома сторонами конфлікту на Донбасі

ОБСЄ фіксує використання важкої зброї обома сторонами конфлікту на Донбасі Фото: ОБСЄ

За останні кілька тижнів погіршилася ситуації безпеки на Донбасі

У Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ фіксують використання важкого озброєння обома сторонами конфлікту на сході України. Про це в ході брифінгу заявив заступник керівника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми бачимо значне погіршення безпекової ситуації на Донбасі, і ми це бачимо не тільки за останній тиждень, а за останні кілька тижнів. Місія спостерігала присутність, рух і використання важкого озброєння уздовж лінії зіткнення. Особливо ми помітили нарощування військових озброєнь близько Комсомольського, яке знаходиться під контролем ДНР, а також помітили, що озброєння знаходяться південніше, близько Солнцево уздовж Гранітного, яке знаходиться під контролем уряду України", - заявив Хуг.

За його словами, 23 червня безпілотники місії помітили БМП, які формували конвой і були завантажені спорядженням.

"Пізніше помітили в Терновому, південніше від лінії зіткнення, 38 важких танків, 7 артилерійських видів зброї і 12 військових тягачів", - додав Хуг.

"Також за останній тиждень наші спостерігачі і наші безпілотники помітили важке озброєння на території, яка знаходиться під контролем уряду України і це порушує домовленості", - зазначив заступник керівника місії.

Хуг також повідомив, що обидві сторони продовжують утримувати свої позиції поблизу цивільної інфраструктури.

"Те, що цивільні вмирають - це не дивно, оскільки обидві сторони продовжують утримувати свої стрілецькі позиції дуже близько до інфраструктури. І використання важкого озброєння очевидно для наших спостерігачів", - сказав він.

"Також помітили, що більше зброї виходить з тих зон, де вона утримувалася нібито для ремонту. Мінські домовленості не передбачають те, що на лінію дотику потрібно знову завозити важке озброєння", - підкреслив Хуг.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що чергова зустріч підгрупи з безпеки тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі пройде в Мінську 7 липня.