ua en ru

Нова військова стратегія США передбачає протистояння з РФ

Нова військова стратегія США передбачає протистояння з РФ Фото: Пентагон

Пентагон назвав низьку ймовірність вступу США у велику війну, однак вона підвищується

Міністерство оборони США опублікувало національну військову стратегію-2015, в якій передбачається протистояння з Російською Федерацією. Нова військова стратегія США опублікована на сайті Пентагону.

"Росія неодноразово демонструвала неповагу до суверенітету сусідніх країн і готовність застосувати силу для досягнення своїх інтересів. Військові дії Росії підривають регіональну безпеку і порушують численні угоди, за якою Росія зобов'язалася діяти згідно з міжнародними нормами", - йдеться в документі.

У військовій стратегії Сполучені Штати названі "найсильнішою країною в світі, у якої є унікальні переваги в технології, ресурси, альянсах і союзах і в демографії".

Проте в Пентагоні зазначили, що "ці переваги оскаржуються".

Міноборони США повідомляється, що на даний момент ймовірність участі Штатів у війні з великою державою низька, проте вона "підвищується". При цьому говориться, що якщо подібне станеться, наслідки будуть величезними". У зв'язку з цим військове відомство США рекомендує звернути уваги на виклики з боку держав, а не тільки екстремістських угруповань.

Крім Росії, Пентагон також згадує у своїй стратегії Китай, Північну Корею та Іран як країни, що викликають побоювання у міжнародного співтовариства.

"Ми працюємо з союзниками і партнерами, щоб стримати, заборонити, і при необхідності завдати поразки потенційним супротивникам країни. Центральне місце цих зусиллях займає зміцнення глобальної мережі союзників і партнерів", - підсумували в Пентагоні.

Нагадаємо, Пентагон збирається розмістити додаткове озброєння у Східній Європі.