ua en ru

НКРЗІ створила робочу групу щодо впровадження мобільного зв'язку 4G в Україні

НКРЗІ створила робочу групу щодо впровадження мобільного зв'язку 4G в Україні Фото: мобільний зв'язок четвертого покоління (OnholdStudio)

До її складу увійшли представники МЕРТ, Держспецзв'язку, АМКУ, Нацтелерадіо і ЗСУ

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, (НКРЗІ) на засіданні 1 грудня 2015 року утворила робочу групу з питань впровадження системи рухомого (мобільного) зв'язку четвертого покоління (4G), затвердивши положення про регламент її функціонування. Про це повідомили у прес-службі НКРЗІ.

Як наголошується, це зроблено на виконання плану заходів із впровадження системи рухомого (мобільного) зв'язку четвертого покоління, затвердженого розпорядженням Кабінету міністрів України від 11 листопада 2015 №1232.

До складу робочої групи увійшли представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації (Держспецзв'язку), Антимонопольного комітету України (АМКУ), Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (Нацтелерадіо), Генерального штабу Збройних сил України (ЗСУ), держпідприємства "Науково-дослідний інститут радіоелектронної техніки" (м. Харків), держпідприємства "Український державний центр радіочастот", а також суб'єктів ринку телекомунікацій та їх об'єднань.

Основне завдання робочої групи - сприяння реалізації плану заходів, підсумком виконання якого має стати створення рівних умов учасникам ринку для розвитку в країні нових технологій і видача на конкурсній основі права на користування РЧР України з використанням радіотехнології LTE.

Першочергові кроки робочої групи будуть спрямовані на розробку та надання пропозицій суб'єктам ринку телекомунікацій - замовникам науково-дослідної роботи з питань дослідження стану розподілу радіочастотного ресурсу України (НДР), а також рекомендацій по відбору іноземного консультанта - компанії з досвідом проведення відповідних робіт з впровадження LTE в країнах Європи.

Як уточнили в МІП, робоча група направить результати проведення НДР відповідним державним органам для впровадження, а висновки та пропозиції, викладені іноземним консультантом в остаточній доповіді, буде покладено в основу розробки необхідних змін до нормативно-правового поля.

НКРЗІ створила робочу групу щодо впровадження мобільного зв'язку 4G в Україні

Нагадаємо, 11 листопада Кабмін затвердив план щодо впровадження 4G-зв'язку в Україні. Згідно з документом, тендери на право користування 4G планується провести у другому півріччі 2017 року.

Зв'язок 4G (від англ. fourth generation - четверте покоління) - це покоління мобільного зв'язку з підвищеними вимогами, до нього прийнято відносити перспективні технології, що дозволяють здійснювати передачу даних зі швидкістю понад 100 Мбіт/с рухомим і 1 Гбіт/с стаціонарним абонентам.