ua en ru

Нідерландські ЗМІ: в тілах жертв аварії Boeing на Донбасі знайдені осколки "Бука"

Нідерландські ЗМІ: в тілах жертв аварії Boeing на Донбасі знайдені осколки "Бука" Фото: уламки малайзійського Boeing

Це може бути ще однією ознакою причетності Росії до катастрофи

У тілах загиблих під час авіакатастрофи малайзійського Boeing на Донбасі у серпні 2014 р. були знайдені уламки ракети, випущеної з системи "Бук". Про це повідомляє голландське видання NOS.nl з посиланням на колишнього керівника української частини команди з розслідування, екс-начальника слідчого управління Служби безпеки України (СБУ) Василя Вовка.

"Фрагменти, як і уламки літака були знайдені в тілах жертв. Ці елементи подібні до досліджуваних зразків. Ці зразки були надані експертам для порівняльного аналізу ", - повідомив Вовк.

У серпні розслідування вже встановило, що на місці падіння МН17 були знайдені фрагменти, які ймовірно є фрагментами ракети, випущеної з "Бука".

Якщо слідство встановить, що мова йде дійсно про "Бук", це може бути ще однією ознакою причетності Росії до катастрофи. Хоча, як зазначає видання, стовідсоткової впевненості немає, тому що в Україні теж є ряд "Буків" радянської епохи.

Щоб визначити належність "Бука" експерти розібрали ракету і порівняли її з фрагментами, знайденими на місці катастрофи і в тілах жертв.

"Ніхто не сумнівається, що малайзійський Boeing був збитий ракетою, випущеною з системи "Бук", яка була доставлена з території РФ і після злочину з допомогою терористів була повернена назад", - сказав Вовк.

При цьому він стверджує, що система була доставлена при сознательномуь сприяння Міноборони РФ.

У той же час у міжнародній дослідницькій групі підтверджують, що Василь Вовк недавно був її частиною, хоча і кажуть, що надані ним відомості є неточними.

"Ми розглядаємо різні сценарії, в тому числі і найбільш ймовірний, що МН17 був збитий ракетою з "Бука ". Однак інші сценарії теж не виключені ", - зазначили в групі.

Нагадаємо, Нідерланди оприлюднити остаточний звіт за Boeing 13 жовтня.