ua en ru

НБУ збільшив обсяг видачі готівки у валюті до 20 тис. грн на добу

НБУ збільшив обсяг видачі готівки у валюті до 20 тис. грн на добу Фото: Національний банк України

Національний банк продовжив валютні обмеження ще на 3 місяці, одночасно пом'якшуючи їх

Національний банк України (НБУ) продовжив адміністративні обмеження на валютному ринку до 4 грудня 2015 року, одночасно пом'якшивши частину з них. Соответстсвующая постановою Правління Нацбанку № 581 і № 582 від 3 вересня 2015 оприлюднені на сайті регулятора.

"Національний банк України послабив частина адміністративних обмежень, введених в першій половині поточного року для стабілізації валютного ринку. Ці кроки з лібералізації валютного регулювання закріплені у постановах Правління Національного банку України від 03.09.2015 № 581" Про врегулювання ситуації на грошово і валютному ринках України " та № 582 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України" ", - йдеться в повідомленні.

Крім того, ослаблення спрямоване на відновлення довіри до банківської системи і припливу валютних депозитів.

Також регулятор дозволив при покупці клієнтами банків іноземної валюти не враховувати залишки коштів на їх рахунках у валюті третіх групи класифікатора іноземних валют та банківських металів.

"Дозволено уповноваженим банкам знімати з контролю експортні операції клієнтів, якщо вони надали документальне підтвердження про припинення зобов'язань шляхом заліку зустрічних вимог у валютах, які не підлягають обов'язковому продажу. Сума таких зобов'язань не повинна перевищувати 0,5 млн. Дол. За одним контрактом", - повідомили у відомстві.

Також регулятор скасував вимогу про обов'язкове подання в пакеті документів для покупки / переказу іноземної валюти довідки з Державної фіскальної служби, яка свідчить про відсутність заборгованості по сплаті податків для асоціацій. Це повинно полегшити роботу компаній-імпортерів.

Повідомляється, що зняли заборону на реєстрацію змін до договорів про залучення резидентами кредитів / позик в іноземній валюті від нерезидентів у випадку, якщо ці зміни передбачають заміну боржника в окремих випадках.

У той же час Нацбанк продовжує роботу, спрямовану на запобігання непродуктивного відтоку капіталу з країни. Це стосується випадків заміни боржника та / або кредитора у зобов'язанні за контрактом. Тепер компанії-резиденти повинні будуть виконувати такі зобов'язання за рахунок власних коштів в іноземній валюті. Вимога не поширюється на життєво необхідні товари.

У відомстві підкреслили, що зміни набирають чинності 4 вересня 2015 і будуть діяти до 4 грудня 2015 включно. Однак, незалежно від термінів дії постанов, Національний банк планує і надалі продовжувати поступову лібералізацію валютного регулювання, якщо цьому сприятиме стан валютного ринку та української економіки в цілому.

Відзначимо, вперше ці обмеження були введені в середині минулого року і з тих пір кілька разів продовжувалися.

Нагадаємо, НБУ збирається скоро знизити втричі граничну суму готівкових розрахунків.