ua en ru

Назарбаєв закликав готуватися до ціни на нафту по 30 дол

Назарбаєв закликав готуватися до ціни на нафту по 30 дол Фото: Нурсултан Назарбаєв

Через дефіцит коштів казахський лідер ініціює мораторій на різні проекти до 2018 р

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв вважає, що країні потрібно готуватися до цін на нафту на рівні 30-40 дол. за барель. Про це він заявив на нараді з системним заходам економічної політики, передає прес-служба казахського лідера.

"По-перше, низькі ціни на нафту і метали, на думку експертів, можуть зберегтися протягом 5 років. По-друге, доступ країн до інвестицій і капіталу буде значно обмежений. І, по-третє, стискається ринок збуту казахстанської продукції з-за слабкого попиту з боку наших основних партнерів, насамперед, Росії і Китаю", - сказав Назарбаєв.

Він зазначив, що, виходячи з нових економічних реалій, необхідно адаптуватися до цін на нафту на рівні 30-40 дол. за барель.

"У попередні роки ми багато будували, збільшували штати і заробітної плати. Проте зараз спостерігається нестача коштів, у зв'язку з цим витрати на нові проекти будуть суворо обмежені можливості розширення дохідної бази. Тому необхідно встановити мораторій на різні ініціативи до 2018 року. Це вимушена міра, викликана сьогоднішньою реальністю", - підкреслив Президент Казахстану.

Нагадаємо, згідно з прогнозом Світового банку, середня ціна нафти за 2016 р. може знизитися на 10 дол. з-за зняття міжнародних санкцій з Ірану.