ua en ru

Нацрада блокує перехід України на цифрове телебачення, - "Зеонбуд"

Під час розгляду на засіданні Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики щорічного звіту Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення глава регулятора Юрій Артеменко замість щорічного звіту в черговий раз висловив голослівні звинувачення на адресу всіх учасників ринку, в тому числі - провайдера національної цифрової мережі. Про це повідомили в компанії "Зеонбуд".

"Ми вже майже звикли до постійної дезінформації суспільства від керівника Нацради про діяльність нашої компанії. Так, нещодавно в Faceebook він заявив, що "Зеонбуд" отримав від Нацради три попередження, і регулятор подавав в суд на компанію. Жоден із зазначених "фактів" не відповідає дійсності. Не стало винятком і засідання в Комітеті ВР. Пролунало чергове безпідставне звинувачення в тому, що "Зеонбуд" грубо порушує ліцензію", - йдеться в повідомленні прес-служби ТОВ "Зеонбуд".

Як стверджують у "Зеонбуді", в даний час компанія має тільки одне застаріле попередження від Нацради - щодо спірного питання про кодування. При цьому, всі вимоги регулятора вже виконані, а в Нацрада подано заяву про скасування попередження, як це передбачено законом. Однак регулятор не поспішає з прийняттям відповідного рішення, і навіть не відповів протягом місяця компанії на її письмовий запит, що є порушенням законодавства.

Обурили представників оператора і нібито прозвучала на комітеті заяву Артеменко: "Як мені повідомив виконуючий обов'язки голови АМКУ, приблизно через тиждень, буде рішення конкретного призначення штрафу".

"І це в той час, коли зараз тільки відкрито справу про розгляд цього питання, а "Зеонбуд" ще навіть не надавав своїх пояснень в антимонопольний комітет, так як ще не минули строки для відповіді, зазначені у вимозі АМКУ. Який сенс тоді писати пояснення взагалі, якщо голови двох солідних державних органів вже заочно винесли вирок?", - йдеться в заяві компанії.

Згідно з повідомленням "Зеонбуду", ще рік тому Україна мала надсучасний та найбільший у Європі національну цифрову ефірну телемережа, до якої протягом двох років підключилося понад 14 мільйонів телеглядачів. Ця мережа була визнана в Амстердамі міжнародним співтовариством як найбільш динамічна телемережу в світі.

Щомісяця понад півмільйона нових телеглядачів долучалось до сучасного телебачення і отримували можливість дивитися безкоштовно 32 національні телепрограми в цифровому якості. Ще рік тому, ніхто не сумнівався в тому, що Україна вчасно виконає свої міжнародні зобов'язання і в 2015 р. перейде на цифрове мовлення.

"Ще рік тому, в 2014 р., планувалося надати телеглядачам можливість перегляду додаткового платного пакету з кращих світових телепрограм, почати перехід до телебачення високої якості і надавати в цифровій мережі інші сучасні послуги. А тепер голова Нацради вже з гордістю заявляє, що цифрової мережі "не довго залишилося жити". І вже ні для кого не секрет, що головною тезою серед членів Нацради стала теза про те, що Україна бідна і відстала країна, і вона не в змозі перейти на сучасне цифрове телебачення", - йдеться в заяві компанії.

На думку "Зеонбуда" така позиція регулятора рівносильна тому, якщо б Україна відмовилася від розвитку мобільного зв'язку. "Перехід України на цифрове телебачення - це питання національної інформаційної безпеки.

Дивна метаморфоза відбувається, коли творча людина стає державним чиновником. Адже Національна рада в переважній більшості прийшли талановиті особистості, з яких практично кожен вже мав за плечима реалізовані видатні національні проекти. Тезами їх життя було будувати, вигадувати, шукати, а тепер, в Нацраді, - закрити, заборонити, покарати. Невже кількість винесених попереджень та закритих телеканалів, цифрової мережі може когось з них задовольнити і вважатися досягненням в їх роботі?

Супутникове телебачення, де присутні всі російські інформаційні канали, вже займає 27% телепростору України. Тільки цифрова ефірна мережа може бути альтернативою цій ідеологічній експансії сусідньої держави. У разі відмови Національної ради від розвитку національного цифрового телебачення, очевидно, що дуже скоро проникнення російського телебачення в Україну складе більше 65%. Це гостре питання задавали Юрію Артеменку народні депутати, але він так і залишився без відповіді", - йдеться в повідомленні прес-служби "Зеонбуда".