ua en ru

На чергування поліції біля посольства з Ассанджем Лондон витратив понад 1 млн фунтів

Лондонська поліція підрахувала витрати на цілодобове чергування біля посольства Еквадору, де ховається Джуліан Ассандж. Сума перевищила мільйон фунтів стерлінгів, повідомляє Daily Mail з посиланням на представників Скотленд-Ярду. Витрати з бюджету британців, за даними видання, в подальшому спробують компенсувати за рахунок засновника WikiLeaks, якщо його вдасться заарештувати.

Відзначимо, 27 вересня глава еквадорського МЗС Рікардо Патина повідомив, що Ассандж може безперешкодно знаходитися в посольстві Еквадору в Лондоні протягом 10 наступних років. Яка сума буде витрачена до 2020 р., Великобританія ще не порахувала. Сам опальний постачальник компромату прогнозує, що пробуде в диппредставництві не більше року, - до тих пір поки влада Швеції не зніме з нього звинувачення в сексуальних злочинах і не закриє судову справу.

Конфлікт між Еквадором і Великобританією, що розгорівся через Джуліана Ассанджа, до цих пір не вирішено. Офіційний Лондон вимагає видати творця WikiLeaks поліції, а влада Еквадору вимагає дозволити йому безперешкодно покинути посольство і країну.

Нагадаємо, Еквадор надав політичний притулок Ассанджу 15 серпня, проте британська влада не дозволила вивезти його з Лондона, заявивши про готовність піти на штурм диппредставництва. Пізніше Лондон спростував свої колишні заяви про можливість атаки будівлі, додавши при цьому, що програміст не покине територію Великобританії, так як Лондон має намір виконати свої зобов'язання перед Стокгольмом.

Ассандж отримав всесвітню популярність після скандальної публікації американської дипломатичної переписки та службових відеоматеріалів американських військових, на яких відображено, як вони ведуть вогонь по мирному населенню в Іраку. Британський суд виніс рішення про екстрадицію засновника інтернет-ресурсу WikiLeaks до Швеції, в якій його звинувачують у сумнівному з точки зору реальних підстав сексуальному злочині, нібито скоєному ним під час відвідин цієї країни влітку 2010 р.

Читайте також: Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж живе в кімнаті без вікон