ua en ru

Мін'юст заборонив комуністам брати участь у виборах

Мін'юст заборонив комуністам брати участь у виборах Фото: лідер КПУ Петро Симоненко

Вчора про намір брати участь у місцевих виборах, заявив лідер КПУ Петро Симоненко

Міністр юстиції України Павло Петренко сьогодні, 24 липня 2015 р., підписав рішення про заборону всім комуністичним партіям брати участь у виборчих процесах в країні. Про це сьогодні на брифінгу заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Олександр Турчинов, передає кореспондент РБК-Україна.

"Сьогодні, ви знаєте, я вважаю, день історичної справедливості. Сьогодні міністр юстиції, відповідно до прийнятого Верховною Радою закону, який підписав рішення, згідно з яким комуністичні партії, які є сьогодні в нашій країні, втрачають право бути суб'єктом політичних і виборчих процесів", - заявив Турчинов.

При цьому він констатував, що на даний момент суд щодо заборони Комуністичної партії України затягнувся і триває досі.

У свою чергу міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що підписав три наказу.

"Я підписав три наказу відповідно до закону, які визнають те, що Комуністична партія України, зокрема, в своїй діяльності, в найменуванні, у символіці та в певній програмі не відповідає вимогам частини 2 статті 10, частини 1 статті 4 Закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки", - заявив Петренко.

За його словами, правовими наслідками таких наказів є те, що політична КПУ та інші комуністичні партії з сьогоднішнього дня не можуть бути суб'єктами виборчого процесу та не можуть брати участь у місцевих, загальнодержавних і президентських виборах.

Також міністр пообіцяв довести до кінця судові процеси, які тривають досі, щодо заборони діяльності КПУ.

Зазначимо, сьогодні в Україні існують три комуністичні партії: Комуністична партія України (КПУ), Комуністична партія України (оновлена) та Комуністична партія робітників і селян.

Нагадаємо, вчора лідер Комуністичної партії України (КПУ) Петро Симоненко заявив, що його партія братиме участь у місцевих виборах 25 жовтня.