ua en ru

МЗС обурене передачею "Херсонеса" у федеральну власність РФ

МЗС обурене передачею "Херсонеса" у федеральну власність РФ Фото: "Херсонес Таврійський"

Російське рейдерство в культурній сфері стане одним з ключових питань на 197-ї сесії виконавчої ради ЮНЕСКО

Міністерство закордонних справ (МЗС) України з обуренням сприйняло повідомлення про рішення уряду Російської Федерації щодо прийняття у федеральну власність Національного заповідника "Херсонес Таврійський". Про це повідомляє прес-служба МЗС.

"МЗС України наголошує, що статус розташованих на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь об'єктів культурної спадщини України жодним чином не змінюється, оскільки так званий "Договір між Російською Федерацією та Республікою Крим про прийняття в Російську Федерацію Республіки Крим та утворення у складі Російської Федерації нових суб'єктів", вчинений 18 березня 2014 року у Москві, є нікчемним та не створює жодних міжнародно-правових наслідків", - йдеться в повідомленні.

Це, зокрема, стосується й внесеного до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО об'єкта "Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора".

МЗС України заявляє, що вчинення Російською Федерацією будь-яких дій на тимчасово окупованій території України, спрямованих, зокрема, на зміну юрисдикції щодо об'єктів культурної, індустріальної та технічної спадщини України, є прямим порушенням суверенних прав України, а також загальновизнаних норм та принципів міжнародного гуманітарного права, у тому числі положень Конвенції про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини.

Тому російське рейдерство на державному рівні у культурній сфері стане одним з ключових питань на 197-й сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО, що розпочне свою роботу 7 жовтня 2015 року.

Нагадаємо, Президент Росії Володимир Путін прийняв рішення прийняти заповідник "Херсонес Таврійський" у федеральний ведення і включити його в список особливо цінних об'єктів культурної спадщини народів Російської Федерації.