ua en ru

Міжнародне слідство встановило, що малайзійський "Боїнг" було збито російським "Буком"

Міжнародне слідство встановило, що малайзійський "Боїнг" було збито російським "Буком" Фото: AFP

Остаточний звіт має бути оприлюднений сьогодні

Міжнародні слідчі дійшли висновку, що малайзійський Boeing ("Боїнг"), що виконував рейс МН17, було збито "Буком" російського виробництва з підконтрольної бойовикам території. Про це повідомляє газета Tribune з посиланням на голландське видання Dutch daily.

Як зазначається, остаточний звіт має бути оприлюднений у вівторок, 13 жовтня.

Посилаючись на три джерела, близькі до розслідування, видання Volkskrant daily пише про висновок, що літак було збито з комплексу "Бук" зенітною керованою ракетою 17 липня 2014 р., коли перебував на шляху з Амстердама до Куала-Лумпура. При цьому в доповіді містяться карти місця катастрофи "Боїнга", згідно з якими уламки літака було розкидано по полях поблизу населеного пункту Грабово, що знаходився під контролем проросійських бойовиків.

В цілому доповідь спростовує твердження Кремля про те, що пасажирський лайнер був уражений ракетою, запущеною українськими силами. Як зазначили два джерела, "ракета "Бук" була розроблена і вироблена в Росії". "Можна припустити, що повстанці не могли б оперувати таким пристроєм. Я підозрюю участь колишніх російських військових чиновників", - сказав співрозмовник видання.

Як повідомив напередодні нардеп і радник глави МВС Антон Геращенко, з'явилися свідки наявності російського "Бука" на місці, з якого був збитий Boeing.

Нагадаємо, за даними нідерландських ЗМІ, в тілах жертв катастрофи Boeing на Донбасі знайдено осколки "Бука".

Пасажирський Boeing авіакомпанії Malaysia Airlines зазнав аварії, слідуючи рейсом MH17 з Амстердама до Куала-Лумпура. На облавку літака знаходилися 298 чоловік, всі вони загинули. Розслідуванням катастрофи займається міжнародна слідча група під керівництвом Нідерландів. Сьогодні Рада безпеки Нідерландів планує опублікувати звіт за підсумками розслідування.