ua en ru

МЕРТ підрахувало, що 42% економіки України перебуває "в тіні"

МЕРТ підрахувало, що 42% економіки України перебуває "в тіні" Фото: МЕРТ

Середній по країнах ЄС показник становить 18,3% в 2015 році

Рівень тіньової економіки України склав 42% від офіційного ВВП в I півріччі 2015 року, що відповідає розрахунковому рівню I півріччя 2014 року, повідомляє Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ). Дані містяться у звіті "Тенденції тіньової економіки України", розміщеному на сайті міністерства.

За даними звіту, явище тіньової економіки характерно для всіх без виключення економік світу. Зокрема, в середньому по ЄС в 2015 році цей рівень становить 18,3%, що нижче минулорічного - 18,6%.

За підсумками I півріччя 2015, за різними методами оцінки рівня тіньової економіки, показники трохи відрізняються. Монетарний метод зафіксував зменшення рівня тіньової економіки на 2 п. п. до 37% від обсягу офіційного ВВП. За методом "збитковості підприємств" і "електричним методом", тіньова діяльність зростає - на 1 п. п. відповідно кожному з них - до 40% і 35%, відповідно.

МЕРТ підрахувало, що 42% економіки України перебуває "в тіні"

Інфографіка: Показник рівня тіньової економіки України, I півріччя 2015 року

У звіті МЕРТ говориться, що серед проблем, що стримують процеси детінізації є значна податкова навантаження на корпоративний сектор на тлі продовження економічної активності підприємств і високою вартістю залучення кредитних ресурсів; несприятлива зовнішньоекономічна кон'юнктура на ключових товарних ринках вітчизняного експорту , а також згортання економічних зв'язків з РФ.

Нагадаємо, раніше МЕРТ повідомляло, що Україна і Росія 4 грудня запланували проведення консультацій з позовом СОТ.