ua en ru

Мерія Москви відмовилася увічнити пам'ять Нємцова

Мерія Москви відмовилася увічнити пам'ять Нємцова Фото: Борис Нємцов

Влада Москви сказала, що "занадто рано"

Мерія Москви відмовилася увічнити пам'ять вбитого опозиційного політика Бориса Нємцова - занадто рано. Про це йдеться у відповіді віце-мера Москви на запит депутата Держдуми Дмитра Гудкова, передає РБК.

"У відповідності з правовими актами уряду Москви пам'ять видатних особистостей може бути увічнена встановленням меморіальної дошки за місцем проживання або роботи, найменуванням територіальних одиниць міста, присвоєнням імені організаціям та об'єктів, що перебувають у власності міста Москви", - йдеться в документі.

Гудков пропонував знайти будь-який спосіб увічнити пам'ять Нємцова на вибір влади: від перейменування мосту, де був убитий політик, до назви вулиці на його честь і встановлення меморіальної дошки.

Зокрема, у відповіді Гудкову мерія посилається на постанову уряду Москви від 01.12.2009 р. № 1287 "Про затвердження положення про порядок встановлення в Москві меморіальних дощок", згідно з якою меморіальні дошки за місцем проживання встановлюються не раніше, ніж через десять років, а за місцем роботи - через два роки після смерті людини.

За словами Гудкова, йому відомо про законодавчі обмеження, що перешкоджають негайному увічненню пам'яті Нємцова, але те, що трапилося, на його думку, "форс-мажор, що виходить за рамки закону".

Нємцов був застрелений на Великому Москворецькому мосту в ніч на 28 лютого. По справі в даний час заарештовано п'ять осіб: Заур Дадаєв, якого слідство вважає виконавцем вбивства, Темирлан Ескерханов, Анзор і Шагид Губашеви, а також Хамзат Баха.