ua en ru

Медведчук: Отримання доступу до реєстру власників нерухомості виявилося непростим завданням

Отримання доступу до реєстру власників нерухомості виявилося непростим завданням. Про це заявив лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Днями єврореформатори відзвітували про те, як забезпечують "відкритість і прозорість влади", а заодно і про "черговий прорив" на фронті боротьби з корупцією. З 6 жовтня вступив в дію широко розпіарений провладною командою Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції", який припускав, що вся інформація про те, хто яким майном володіє, стане відкритою та доступною", - нагадує політик.

При цьому, за його словами, "доступ до реєстру власників нерухомості - завдання не з простих".

"Система реєстрації та ідентифікації для громадян, які вирішили долучитися до процесу громадського контролю над чиновниками, настільки складна, що складається враження: насправді під контроль беруть не держслужбовців, а громадських активістів і борців з корупцією, які вирішили скористатися "відкритістю, публічністю і прозорістю" влади", - заявив Медведчук.

Крім того, за його словами, всі, хто заходить в пошукову систему, звертають на те, що в реєстрі відсутня інформація про права власності на земельні ділянки, зареєстровані до 1 січня 2013 року.

Швидка і дострокова оренда квартир.

"Так що цей широко розрекламований крок, спрямований, за словами його ініціаторів, на протидію корупції, при найближчому розгляді виявився всього лише напівзаходом або топтанням на місці. До того ж одним відкриттям майнових реєстрів - без глибинних перетворень у системі правоохоронних органів і без судової реформи - корупцію не побороти. Вітчизняні реформатори лише в черговий раз продемонстрували, що здатні створювати багато шуму з нічого. Може бути, саме тому в Україні залишаються непрозорими навіть ті перетворення та починання, які повинні були б забезпечити прозорість влади", - резюмував він.