ua en ru

Квіташвілі: результати останньої перевірки МОЗ були каральними

Квіташвілі: результати останньої перевірки МОЗ були каральними Фото: Олександр Квіташвілі

Міністр обурився присутністю окремих нардепів у складі комісії з перевірки МОЗ

Остання перевірка Міністерства охорони здоров'я України мала каральний характер і стала повною протилежністю попередньому службовому розслідуванню у відомстві. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі.

Як розповів Квіташвілі, за останні місяці в МОЗ відбувалися дві перевірки, які радикально відрізняються одна від одної. "Якщо перша нам допомогла усунути багато недоліків, то друга виявилася повною протилежністю першій. Як поліпшити, як змінити, як усунути процесуально ті проблеми, які існують в міністерстві - якраз таким був перший акт перевірки. Другий акт був каральним", - поскаржився міністр.

За його словами, згідно з регламентом Кабміну про проведення службових перевірок, до комісій, які їх здійснюють, не мають входити люди, які тим або іншим чином зацікавлені в результатах перевірки.

"У мене немає претензій до співробітників Нацагентства з питань держслужби, які організовували перевірку. Але багато народних депутатів, які увійшли до складу другої комісії, висловлювали критику в бік МОЗ. Тому незрозуміло, навіщо було включати цих людей у ​​комісію", - додав Квіташвілі. За його словами, у народних депутатів і без того є необмежені права - вони можуть запитати будь-який документ, зокрема, отримати будь-який доступ до того, що відбувається в МОЗ.

Крім того, Квіташвілі обурений тим, що під час роботи комісії нардепами піднімалися питання, які не мають відношення до початкових цілей перевірки, наприклад, про непрозорість процесу з обрання голови Держлікслужби.

"Багато питань були поверхневими. Мене запросили на засідання комісії тільки на її останнє засідання 8 липня. Але воно проводилося під час засідання Кабміну. ​​Відповідно, я не міг бути присутнім на засіданні комісії. Я написав відповіді на 13 питань, які не потрапили в акт перевірки", - пояснив Квіташвілі.

За його словами, претензія про те, що МОЗ на початку року працював без затвердженої структури, є неспроможною, адже дана ситуація була пов'язана з переходом міністерству функцій трьох великих агентств.

"Коли перехід закінчився, приблизно в березні, ми отримали з Мінфіну затверджений штат МОЗ та провели реорганізацію міністерства. Всі такі претензії мають якесь логічне пояснення. В результаті, найголовніше - немає зв'язку у знайдених "порушеннях" та їх наслідках. У результатах перевірки не зазначено, які саме закони ми порушили, які регламенти і т.п.", - підсумував міністр.

Нагадаємо, раніше Квіташвілі заявляв, що Кабмін ще не стверджував заяву про його відставку.