ua en ru

Компанія нардепа Винника подала чотири позови щодо відчуження заставного майна, - юрист

Господарський суд Херсонської області 17 березня 2015 р. на закритому засіданні розглянув позов ТОВ "Каховка Маркет" до ТОВ "Енержі Продакт".

За словами юриста "Енерджі Продакт" Романа Суичмезова, підконтрольна народному депутатові від "Блоку Петра Порошенка", члену комітету з питань національної безпеки і оборони Івану Віннику "Каховка Маркет" намагається відсудити у "Енерджі Продакт" виробниче обладнання, а також стягнути з підприємства близько 196 млн грн.

Суичмезов повідомив, що "Каховка Маркет" подала чотири однотипних позову. У судовій практиці цей спосіб відомий як "віялова" подача, яка дозволяє направити позов "потрібному" судді, з яким у позивача існують домовленості. "Ми подали клопотання про відвід судді, однак нам відмовили. Саме ж засідання проходило в закритому режимі, хоча спір між двома комерційними підприємствами і ніякої державної таємниці не містить ",- зазначив юрист.

У 2010 р. виробниче обладнання "Заводу будівельних матеріалів №1" було продано "Каховці Маркет" через підконтрольні Івану Віннику компанії. На той момент все обладнання заводу знаходилося в заставі у кредитора. Незважаючи на це під керівництвом Івана Вінника заставне майно було продано двічі шляхом перекидання з однієї підконтрольної компанії на іншу, після чого передано в оренду збанкрутілому заводу.

"Угода з продажу заставного обладнання проводилася з численними порушеннями процедури та на 100% є фіктивною, оскільки здійснювалася між пов'язаними особами. Платежі за операції були проведені формально за рахунками заводу, а потім відразу ж виведені на підконтрольні Віннику компанії. Продане заставне обладнання досі перебувати на балансі нашого підприємства",- розповів Суичмезов.