ua en ru

Лобі в "Укрнафті": Коломойський доплачував іноземним топ-менеджерам

Лобі в "Укрнафті": Коломойський доплачував іноземним топ-менеджерам Фото: Ігор Коломойський

У контрактах з керівництвом "Укрнафти" крім зарплати прописані бонуси

Український бізнесмен Ігор Коломойський платив іноземним топ-менеджерам ПАТ "Укрнафти", щоб вони відстоювали його інтереси. Це випливає з копій контрактів, які є в розпорядженні РБК-Україна, між міноритарними акціонерами "Укрнафти" (50% + 1 акція належить державі, 42% акцій контролює група "Приват"), а також топ-менеджерами компанії.

Згідно з документами, бонуси глави компанії бельгійця Пітера Ванхеке становили 3-5,25 млн дол. у рік, а його заступника Михайла Бакуненко 1,75 млн дол. у рік.

Отже, керівники нафтогазової компанії були матеріально зацікавлені приймати рішення на користь тих, хто платив їм зарплату - тобто міноритарних інвесторів, а не держави.

Контракт Пітера Ванхеке

Контракт Ванхеке датований 24 лютого 2011 р. Згідно з контрактом, сторони домовилися, що міноритарні акціонери виплачують Ванхеке фіксований бонус у розмірі 3 млн дол., а також "за умови, що міноритарні акціонери задоволені виконанням обов'язків" - річний бонус у розмірі 2,25 млн дол. Крім цього Ванхеке покладається бонус у розмірі 9 млн дол. при успішному IPO (первинне публічне розміщення) на міжнародній біржі.

Також компенсаційний пакет передбачав корпоративну медичну страховку для всієї родини Ванхекке. При цьому в документі зазначено, що якщо її не забезпечить сама компанія, то забезпечать міноритарні акціонери.

Офіційно про призначення Експерта головою правління було оголошено на наступний день після дати підписання документа - 25 лютого 2011 р.

Договір між Геннадієм Боголюбовим і Плутисом Коннари

Аналогічний документ був підписаний і між міноритаріями "Укрнафти" і ще одним її керівником, не пов'язаним з компанією раніше - Аланом Саттоном, в червні 2011 р. призначеним директором з економіки та планування компанії. За документом, підписаним 16 травня 2011 р., міноритарії зобов'язалися платити Саттону 350 тис. дол. в рік плюс річний бонус у розмірі 150 тис. дол. і 350 тис. дол. при виході "Укрнафти" на біржу. Крім того, міноритарії покривали Саттону витрати на оренду житла в розмірі 2,4 тис. дол. в місяць.

У списку міноритаріїв "Укрнафти", згідно з документами, значаться компанії: Littop Enterptises Limited, Bridgemont Ventures Limited, Bordo Management Limited, Ballioti Enterptises Limited і Renalda Investments Limited.

Акціонером Littop і Bridgemont в свою чергу виступає зареєстрований в Белізі офшор Fresno Capital Corp. Його співвласниками, згідно трастовим договорами з кіпріотом Плутис Коннари, виступають Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов в частці 50 на 50. З 42% акцій "Укрнафти" цим двом кіпрським офшорам належить 26%.

Договір між Ігорем Коломойським і Плутисом Коннари

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк обговорив умови трудового контракту з головою "Укрнафти" Марком Роллінзом.