ua en ru

Коболєв розповів про загрози "Турецького потоку" для України і ЄС

Коболєв розповів про загрози "Турецького потоку" для України і ЄС Фото: Андрій Коболєв

Євросоюз методом санкцій може вплинути на долю "Турецького потоку"

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив про загрози через будівництво газопроводу "Турецький потік" для України та Євросоюзу. Про це він розповів сьогодні в інтерв'ю "5 каналу".

"Вплинути це (будівництво "Турецького потоку", - ред.) може негативно. Дійсно, переговори (між Туреччиною і Росією, - ред.) ведуться, і ми про це знаємо. Наскільки мені відомо, найближчим часом планується візит пана Ердогана в Росію і є велика ймовірність, що це питання буде одним із тих, яке розглянуть", - сказав він.


Разом з тим, Коболєв зазначив, що реалізація цього проекту несе загрозу для України. Зокрема, це загрожує зниженням обсягів транзиту газу через Україну.

"Для України це проект, який, звичайно, несе певну загрозу. Якщо говорити більш конкретно, ми відразу втратимо частину транзиту, це проект дуже схожий на "Північний потік". Ті обсяги газу, які йшли через територію України і приносили гроші для всієї економіки, вони будуть направлені в інше місце, в ту компанію, яка буде управляти "Турецьким потоком", - пояснив Коболєв.

Разом з тим, як зазначив голова "Нафтогазу", цей проект несе й іншу загрозу, оскільки є "ефективним інструментом по блокуванню південного газового коридору", на який розраховує весь Євросоюз.

"Ми сподіваємося, що в цій ситуації позиція Євросоюзу буде такою ж жорсткою, як і по "Південному потоку", що ЄС зможе цей проект, принаймні, призупинити або навіть повністю його зупинити", - зазначив він.

Коболєв повідомив, що в даний час Україна веде переговори з Євросоюзом про те, як управляти цим ризиком.

За його словами є реальні важелі, якими можна зупинити процес будівництва "Турецького потоку".

"Вони дуже прості. Ні Туреччина, ні Росія не володіють технологіями глибоководного спорудження газопроводів. Це можуть робити тільки іноземні компанії, тому, при великому бажанні, як Євросоюз, так і західні країни, методом санкцій можуть цей проект зупинити. Питання в тому, чи є на це політична воля", - сказав Коболєв.

За його словами, такими технологіями у світі володіють лише чотири країни і якщо з боку ЄС буде заборона щодо побудови таких газопроводів, то проект не реалізується.

"Це завдання важливо як для нас, так і для української дипломатії, щоб створити принаймні максимум передумов, щоб така заборона відбувлася", - підсумував Коболєв.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що влада Туреччини готова приступити до будівництва газопроводу "Турецький потік", який планується прокласти по дну Чорного моря з Росії.