ua en ru

КНДР через введеня санкцій відклала розробки ядерної зброї, - ООН

Жорсткі фінансові санкції, ембарго на ввезення зброї та інші обмеження з боку міжнародного співтовариства призвели до того, що КНДР була змушена відкласти розробки ядерної зброї. Про це повідомляється в звіті, підготовленому експертами ООН і потрапив у розпорядження Reuters.

Як відзначають автори звіту, незважаючи на те, що КНДР не відмовилася від своїх планів з розробки ядерної зброю, відсутність фінансування суттєво уповільнило процес розробки. При цьому автори звіту пропонують накладення додаткових санкцій на три північнокорейські організації та 15 політичних діячів. У число організацій входять: нещодавно створене Міністерство ядерної енергетики КНДР, комітет з озброєння ЦК Трудової партії Кореї, а також Бюро розвитку космічної програми КНДР. У число осіб, проти яких пропонується ввести санкції, - міністр ядерної енергетики країни і 4 чиновника, які керують комітетом ЦК з озброєння.

Нагадаємо, у грудні 2012 р. КНДР здійснила запуск триступеневої ракети "Инха-3" з штучним супутником Землі "Кванменсон-3". КНДР заявляє, що пуск ракети був здійснений в рамках програми мирного освоєння космосу, проте західні держави вважають, що Північна Корея насправді проводить випробування балістичних ракет, здатних нести ядерний або хімічний боєзаряд. Раніше Рада безпеки ООН заборонила Північній Кореї проводити запуски балістичних ракет.

Читайте також: Кім Чен Ин змінив міністра оборони КНДР