ua en ru

Китайські інвестори намагаються знайти компроміс з НКРЭКУ щодо "зеленого" тарифу

Китайська компанія СNBM International намагається вийти на компроміс з регуляторами енергетичної галузі, зокрема з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (НКРЕКП), про необхідність збереження гарантій по вкладених в Україну інвестицій. Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив голова правління СNBM International Джейсон Джанг.

Він нагадав, що на зустрічі в Міністерстві комерції Китаю представники Міністерства палива та енергетики України озвучували, що китайські інвестиції будуть у безпеці і Україна залишається надійним партнером.

"Після цього ми провели безліч зустрічей в Україні, і нас запевняли в зваженому підході, - повідомив Джанг. - Ми зустрілися з представником НКРЕКП, який детально озвучив проблему з ліквідністю Енергоринку та необхідністю спільно шукати рішення, яке влаштує всіх. Ми знову підтвердили свою готовність йти назустріч, і сказали, що відкриті для пошуку компромісів. За результатами зустрічі ми домовилися, що Комісія до кінця тижня надішле пропозицію, і з понеділка ми почнемо спільно шукати компромісний варіант на конкретних цифрах".

Мова йде про роботу над компромісним рішенням, яке влаштує всіх учасників ринку, інвесторів і український уряд в частині розміру "зеленого" тарифу для генеруючих об'єктів сонячної енергетики.

Китайська національна корпорація CNBM є найбільшим інвестором в сонячну енергетику України. Корпорація представлена на ринку України більше 5 років, а з середини 2014 року є економічним власником найбільших сонячних електростанцій в Україні. Зараз компанія завершує формальності щодо оформлення в АМКУ своїх українських активів.

"Мені особисто в очі багато представників української влади говорили, що гарантії будуть збережені",- з надією підкреслив Джанг.

Як повідомлялося раніше, КНР входить в трійку провідних торговельних партнерів України. Однак погіршення індекс інвестиційної привабливості України, складні бюрократичні процедури, в тому числі в АМКУ, а також проблеми із захистом іноземних інвестицій ставлять під питання подальші інвестиції Китаю в Україну.