ua en ru

Китай оголосив терміни запуску супутника для квантової телепортації

Китай оголосив терміни запуску супутника для квантової телепортації Фото: підготовка до першого у світі експерименту, розрахованого на відстань понад 1,2 тис. Км (SCMT)

На першому етапі дослідів вчені збираються перевірити надійність криптографічного зв'язку між Пекіном і Віднем

Китайська народна республіка (КНР) в середині серпня запустить супутник, за допомогою якого планується проведення першого в світі експерименту щодо здійснення квантової телепортації на відстань більше 1,2 тисячі кілометрів. Про це повідомляє місцеве видання South China Morning Post в номері за 5 липня.

Як зазначається, запуск унікального в своєму роді апарату буде здійснений ракетою-носієм Long March 2D з найбільшого космодрому країни Цзюцюань, розташованого в автономному районі Внутрішня Монголія.


За допомогою супутника вчені планують провести ряд квантових експериментів.

Одним з найбільш амбітних серед них вважається досвід щодо здійснення квантової телепортації між землею і космосом на відстань більше 1,2 тисячі кілометрів станціями в Делінхе і в Ліцзяні (інша назва - Наньшань). З цією метою вже побудована наземна лінія зв'язку довжиною близько однієї тисячі кілометрів.

На першому етапі дослідів вчені збираються перевірити надійність криптографічного зв'язку між Пекіном і Віднем, посередником в якій виступить навколоземний супутник.

На другому етапі вчені через супутник здійснять квантову телепортацію фотонів між станціями в Делінхе і в Ліцзяні (або Наньшане). Відстань між цими пунктами перевищує 1,2 тисячі кілометрів.

Китай оголосив терміни запуску супутника для квантової телепортації

В цілому, до планів китайських науковців входять досліди з передачі сигналів між Місяцем і Землею. Тестована технологія може бути застосована для захисту даних і в інтересах військових.

Нагадаємо, у травні Китай запустив супутник дистанційного зондування Землі "Яогань-30" на потужностях ракети-носія "Чанчжен-2-Ді" (Long March-2D). Успішний старт відбувся з космодрому Цзюцюань, розташованого у провінції Ганьсу, що в пустелі Гобі на північному заході Китаю.

Місяцем пізніше Китай запустив космічну ракету "Чанчжен-7".

Як повідомлялося раніше, Facebook планує створити телепорт до 2025 року.