ua en ru

Казьмін: Коливання валютного курсу – результат передвиборчого ажіотажу і виплат вкладникам "впавших" банків

Казьмін: Коливання валютного курсу – результат передвиборчого ажіотажу і виплат вкладникам "впавших" банків

Коливання курсу долара викликані передвиборчим ажіотажем та великими виплатами вкладникам банків, що ліквідуються. Таку думку висловив акціонер групи компаній "КВВ Груп" Євген Казьмін в інтерв'ю журналістам.

За його словами, курс валют був і залишається однією з ключових складових інформаційних спекуляцій в передвиборній гонці.

"Люди повірили в чутки, що після виборів курс долара знову підскочить вгору, і знову побігли в обмінні пункти. У зв'язку з цим на ринку дійсно присутній надлишковий попит на іноземну валюту. Однак Нацбанк вживає заходів щодо стримування девальваційних процесів та недопущення спекулятивного розгойдування курсу", - сказав Казьмін.

Ще однією причиною зростання курсу долара він назвав надходження значних сум у гривні, які були виплачені вкладникам "Дельта-Банку". Як він повідомив, в першій половині жовтня люди отримали близько 3,7 мільярда гривень через відділення трьох державних банків, і частину цих коштів вони вирішили тут же конвертувати в долари.

За його інформацією, крім дій НБУ на валютних аукціонах, щоб згладити ситуацію перед виборами, влада також натиснула на великих гравців "чорного" валютного ринку. Тому вже у четвер курс гривні дещо зміцнився.

Акціонер "КВВ Груп" вважає, що прив'язувати ситуацію на валютному ринку до місцевих виборів - неправильно. На його думку, виходячи з платіжного балансу країни, серйозних причин для кардинальної зміни валютного курсу найближчим часом немає.

"Коливання курсу до 3% - цілком нормальне явище при відмові НБУ від фіксованого курсоутворення. Тому природно, що у нас є незначні коливання, адже Нацбанк не збирається спалювати валютні резерви, щоб тримати курс фіксованим. І глава НБУ - не чарівник, який може змахнути чарівною паличкою, і курс знову стане вісім. Раніше регулятор тримав цей курс лещатами і гробив бізнес. Кому від цього стало краще?" - додав Євген Казьмін.