ua en ru

Кабмін затвердив перелік єврооблігацій для реструктуризації

Кабмін затвердив перелік єврооблігацій для реструктуризації Прем`єр-міністр України Арсеній Яценюк

Кабінет міністрів України сьогодні, 4 квітня, затвердив перелік єврооблігацій для реструктуризації боргу. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства фінансів України.

"Кабінет міністрів України затвердив перелік зовнішніх боргових зобов'язань, стосовно яких планується здійснення угод щодо зміни умов запозичень, і дано вказівки для вжиття заходів учасниками процесу реструктуризації", - йдеться в повідомленні.

Завдяки реструктуризації Україна планує заощадити на зовнішніх платежах за борговими зобов'язаннями держави, гарантованих державою і суб'єктів господарювання державного сектору економіки на суму приблизно 15 млрд. дол. за період реалізації програми МВФ. Також до 2020 р. забезпечити співвідношення державного боргу і ВВП на рівні, не вище 71 % від ВВП і підтримати загальні потреби у фінансуванні бюджету за борговими операціями в середньому на рівні 10 % від ВВП (максимум 12 % від ВВП на рік) у 2019-2025 рр.

З метою досягнення цих трьох завдань, угоди щодо зміни умов запозичень повинні включати в себе всю зовнішню заборгованість державного сектору, яка виникла до 28 лютого 2014 року, і представляє собою:

1. Державний зовнішній борг

2. Гарантований державою зовнішній борг

3. "Квазі-суверенний" зовнішній борг, який включає єврооблігації державних банків, "Укрзалізниці" та Києва.

Угода щодо кожного з цих фінансових інструментів повинна забезпечити свій внесок у досягнення трьох завдань боргова операції.

Одночасно, враховуючи важливість "Укрексімбанку" і "Ощадбанку" для банківської системи і відновлення економіки України, угоди щодо зміни умов запозичень їх зовнішніх зобов'язань мають на меті досягнення тільки цілей програми МВФ щодо ліквідності.

Згідно з програмою МВФ, переговори з кредиторами повинні бути завершені до 1 перегляду цієї програми (тобто в травні 2015 року).

Нагадаємо, міністр фінансів України Наталія Яресько заявила, що заради другого траншу МВФ Україна повинна домовитися з реструктуризації держборгу до червня.