ua en ru

"Іскандери" в Криму роблять Україну де-факто ядерною державою, - Джемілєв

Україна де-факто стає ядерною державою, оскільки Росія перекидає в Крим ракети "Іскандер" і інше озброєння з ядерним потенціалом. Про це заявив сьогодні на засіданні Ради безпеки ООН по формулі Аррии лідер кримських татар Мустафа Джемілєв, передає Голос Америки.

"Для нас дуже важливо, щоб тема Криму - звільнення від окупації - завжди була в центрі уваги міжнародного співтовариства. Та найбільше ми стурбовані, що окупований Крим на багато років перетвориться на зону замороженого конфлікту. На зразок Придністров'я, окупованих територій Грузії або зразок Карабаху. Кожен день окупації Криму - це додаткові страждання нашого народу", - сказав він.

За словами Джемілєва, новий режим в Криму має всі ознаки радянського.

"Після окупації ми повернулися до найгіршого зразка радянського режиму, проти якого ми боролись багато років. Новий режим має всі ознаки радянського режиму. Він тоталітарний, але є одна відмінність - при радянському режимі люди, принаймні, не зникали", - наголосив Джемілєв.

Зараз, за словами Джемілєва, жорстоким переслідуванням піддаються саме ті, хто висловлюється проти російської окупації Криму і за повернення його до складу України:

"Згідно з опитуваннями, лише близько 20% жителів Криму, якби зараз був референдум, голосували б за входження Криму до складу Російської Федерації. Але справа в тому, що ніяких референдумів там ніхто проводити не буде. Навіть розмови про можливий референдум підпадають під статтю кримінального кодексу Росії про зазіхання на територіальну цілісність. Тому розмови про бажання жителів Криму - це демагогія, що було з самого початку, тому референдуму як такого там і не було. Це була підтасовка з заздалегідь відомими цифрами", - підкреслив лідер кримських татар.

Нагадаємо, Росія вирішила бойкотувати зустріч Радбезу ООН по Криму.