ua en ru

В .о. глави "Укренерго": до 2020 все наше обладнання може опинитися в зоні ризику

В .о. глави "Укренерго": до 2020 все наше обладнання може опинитися в зоні ризику Фото: Юрій Касич

Зараз зношені більш 70% електричних машин

До 2020 року все обладнання в Україні буде в зоні ризику, а ще через п'ять років - піде "снігова куля" пошкоджень. Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив виконуючий обов'язки глави НЕК "Укренерго" Юрій Касич.

"Якщо ми будемо рухатися тими темпами заміни обладнання, які зафіксовані сьогодні - зараз зношені більш 70% електричних машин, термін експлуатації яких перевищує 30-40 років - то до 2020 року у нас все наше обладнання буде в зоні ризику, а ще через п'ять років - піде "снігова куля" ушкоджень ", - заявив Касич.

Він також навів у приклад ситуацію, коли в п'ятницю ввечері, 24 липня відключився з викидом масла автотрансформатор на Вінницькій підстанції 750 кВ.

"Трансформатор випущений в 1976 році, встановлено в 1978 році потужністю 1 тис. мегавольт-ампер. Заводи виробники пишуть про термін експлуатації в 25 років, а у нас 70% обладнання вже давно перевищила цю вікову межу. Давайте нічого не змінювати, почекаємо ще 5 -10 років, коли буде виходити з ладу один-два трансформатора на тиждень, ось це і буде називатися катастрофа! Тих масштабів заміни обладнання, які були в попередні роки - недостатньо", - вважає в.о. глави "Укренерго".

Нагадаємо, за словами Касича, загальний показник зростання інвестиційної програми (ІП) "Укренерго" в цьому році - 2,18 млрд грн, з яких понад 800 млн грн - кредитні кошти, залучені у міжнародних фінансових організацій.